Златото печели изборите в Щатите

валути

Експерти на "Ейч Ес Би Си холдингс" сочат един сигурен победител в следващите президентски избори в Щатите – играчите, инвестирали в злато. Евентуалната победа на Донълд Тръмп ще подкрепи по-мощно златните котировки, но те ще тръгнат нагоре и ако вота спечели Хилъри Клинтън. Това твърди главният анализатор на пазара на скъпоценни метали Джеймс Суиит. Той прогнозира минимум 8% ръст на цената на златото, независимо от изхода на изборите.

Суиит базира извода си на това, че и двамата кандидати подкрепят търговски политики, които биха стимулирали търсенето, а жълтият метал предлага потенциална "защита срещу протекционизма". Дори сравнително "по-интернационалната" госпожа Клинтън иска предоговаряне на споразуменията на Щатите за свободна търговия – определено положителна новина за златото, макар и не в толкова силна степен, както е при откровено националистическата програма на Тръмп.

Ако магнатът на недвижими имоти получи президентското кресло, златото може да поскъпне до 1500 щ. долара за тройунция, по сметки на "Ейч Ес Би Си", при грубо 1297 долара за тройунция в следобедната търговия на 3 ноември. Ако победи госпожа Клинтън, благородният метал може да се изкачи до 1400 щ. долара до края на годината. Нещо повече, евентуалното "наводняване" на конгреса с демократи ще повиши допълнително цените на златото. Заради потенциалното увеличение на фискалните разходи. Всъщност Тръмп също обещава стимули извън монетарните и твърди, че би "впрегнал в работа" поне половин трилион щатски долара.

В същата "тоналност" са и предсказанията на Джеймс Бътърфил – шеф на проучванията и на инвестиционната стратегия на "И Ти Еф сикюритис". Той прогнозира 10% ръст на златните котировки в рамките на година, ако управлява евентуална администрация на Тръмп – заради политическата нестабилност и очакванията за ръст на инфлацията заради заканите на републиканеца срещу независимостта на Федералния резерв. 

Смяната на караула по правило влияе положително на котировките на жълтия метал. Анализатори от бранша са забелязали, че той се представя слабо, когато няма промяна на администрацията и е регистрирал сериозни колебания след всичките 22 президентски избори от 1928-а насам. 

Зелените пари, противно на златото, паднаха рязко към единната европейска валута – до 1.1126 щ. долара за едно евро. Това стана след като последните социологически проучвания показаха, че преднината на госпожа Клинтън пред съперника й Тръмп се е стопила в рамките на статистическата грешка. В късната следобедна европейска търговия на 3 ноември котировките се колебаеха около 1.108 щ. долара за едно евро.

Федералният резерв се въздържа и не направи предизборно промени на лихвената си политика на редовното съвещание на банковия паричен комитет на 1 и 2 ноември. Базовата щатска лихва остава в диапазона между 0.25 и 0.5 процента.

В официалното си изявление след сбирката на щатските парични стратези председателят на щатската централна банка Джанет Йелън подчерта, че икономическата перспектива на страната продължава да работи в полза на лихвения подем и добави, че очаква още някои доказателства за стопанския напредък, преди да натисне "лихвения спусък". Истината обаче по-скоро е, че Федералният резерв не иска да разклаща предизборно световните финансови пазари с неочаквано повишение на лихвите. Защото икономическите данни, публикувани преди тазседмичното събрание на щатските парични стратези, бяха доста солидни. БВП на Щатите е нараснал с 2.9% годишно през третото тримесечие. А средният месечен ръст на наетите на трудов договор от началото на годината до края на октомври е бил със 178 хил. души…

И така до следващото съвещание на паричния комитет на Федералния резерв – на 13 и 14 декември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст