ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гласуваме за президент и вицепрезидент

Избори Парламент 2014 избирател гласуване урна

Днес са изборите  за президент и вицепрезидент. За първи път гласуването на изборите у нас е задължително, като право да гласуват имат гражданите, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Санкция за негласуване обаче, на практика няма, тъй като при два пропуска на един и същи по вид избори негласувалият може да бъде изтрит от избирателния списък и после да се допише отново в него. Своя вот за президент и вицепрезидент могат да дадат 6 834 278 души – те са навършили 18 години, не са лишени от свобода и не са поставени под запрещение.

Заявилите в срок да гласуват по настоящ адрес, могат да го направят срещу документ за самоличност. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес. Проверка на секцията, в която се гласува, може да се направи и в интернет.

Право да гласуват на референдума имат 6 832 288 души, тъй като за допитването има още едно изискване – участниците да имат постоянен адрес у нас до 8 август т.г., когато излиза президентският указ за насрочването му.

Общо 21 са кандидатпрезидентските двойки. Заедно с президентските избори ще се проведе и референдум по три въпроса, засягащи устройството на политическата система.

За първи път в бюлетината има и допълнително квадратче, след номерата и имената на кандидатпрезидентските двойки, това е опцията "Не подкрепям никого".

В националното допитване трябва да отговорим с "да" или "не" на въпросите "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".

Жителите на столичния район "Младост" избират днес и районния си кмет.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст