ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Окончателна присъда от 2 г. затвор за грабеж и държане на огнестрелно оръжие

Софийски затвор

С решение от 7 ноември 2016 г. Окръжен съд – Бургас измени постановената по внесен обвинителен акт на Районна Прокуратура – Бургас, присъда на Районен съд – Бургас от 27 януари 2016 г. с която подсъдимия Горан Г. е признат за виновен в извършването на две престъпления:

Горан Г. е признат за виновен в това, че на 14 ноември 2013 г., в гр. Бургас, държал огнестрелно оръжие – пистолет, преработен от газово оръжие в бойно, два пълнителя и един патрон, без да има разрешение за това – престъпление по чл. 339 ал.1 вр. чл. 58а НК ,като постановената от Районен съд – Бургас присъда от две години лишаване от свобода, е намалена на една година и четири месеца лишаване от свобода.

Горан Г. е признат за виновен в това, че на 26 декември 2013 г. в гр. Бургас, в съучастие като извършители с П. Х., отнели чужди движими вещи на стойност 190 лв., от владението на И. С., с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и заплашване – престъпление по чл. 198 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 и вр. чл. 58а НК, като постановената от Районен съд – Бургас присъда от три години и четири месеца лишаване от свобода е намалена на две години лишаване от свобода.

На основание чл. 53 НК са отнети в полза на държавата вещи, принадлежащи на Горан Г. и спомогнали при извършване на деянието – нож, шапка, въже, както и пистолета с пълнителите към него.

На основание чл. 23 НК ОС Бургас е наложил най тежкото наказание от две години лишаване от свобода, което следва да бъде изтърпяно ефективно при общ режим.

Случаят е от 2013 г. когато на 2 ноември 2013 г. Горан Г. закупил газов пистолет от магазин в гр. Бургас. Впоследствие го преработил, като премахнал решетка на цевта на оръжието, която препятствала изхвърлянето на твърди тела. Преработил и газов патрон, като го срязал отгоре и поставил две сачми и уплътнил с парафин. Г. не е изпълнил задължението си да уведоми МВР за закупуването на оръжието.

На 14 ноември същата година с приятел Горан Г. посетил кафе „Мангос“ в гр. Бургас. Бармана на заведението видял пистолет на колана на панталоните у подсъдимия и уведомил полицията. В това време, Горан Г. се качил на втория етаж, където по късно бил  установен от полицаи. Оръжието било прикрито под възглавница до мястото му. Извършен бил оглед на заведението и оръжието било иззето, а по късно и извършено претърсване в дома на Горан Г. Намерен е бил преработения патрон и два пълнителя за оръжието. От заведението е иззет и видеозапис, удостоверяващ поведението на подсъдимия на това място. Криминалистическата експертиза установява, че оръжието е произведено като газов пистолет, но с премахване на предпазна решетка на дулото, е преработен като огнестрелно оръжие по смисъла на чл. 4 ал.2 ЗОБВВПИ и е годен за ползване в това ново предназначение.

Дни по късно, на 23 декември 2013 г. Горан Г. закупил газов пистолет от същия магазин в гр. Бургас. На 26 декември с.г. сутринта се срещнал със свои познати, П. Х. и Д. Г.. Първият от тях носел оръжието на Горан Г., препасано в дрехите. Те двамата се отделили от Горан Г., който ги изгубил от поглед, и се отдалечили в посока автогара Запад по бул. „М. Луиза“, гр. Бургас. По пътя  се разминали със свид. И. С., но веднага се извърнали, застигнали и застанали пред него. Горан Г. стиснал свидетеля за врата и повалил на земята, а съучастника му взел тъмно син сак. П. Х. насочил оръжието към пострадалия и попитал дали няма други вещи и след отрицателен отговор освободили момчето. Стойността на отнетото е 190 лв. По обратния път подсъдимият и П. Х. се опитали да скрият отнетото до контейнер. Пострадалият сигнализирал полицията, която заловила Горан Г. и спътниците му в железарски магазин, намиращ се в центъра на Бургас.

Постановеното решение на ОС Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст