ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пеевски прехвърля “Техномаркет” на дубайска офшорка

Парламент Делян Пеевски

Скандално известната у нас дубайска офшорка TGI Middle east FZE ще е новият мажоритарен собственик на веригата за битова техника и електроника "Техномаркет". Това става ясно от подадено уведомление за предстоящата концентрация в Комисията за защита на конкуренцията.

Антимонополният орган е уведомен, че дубайската фирма има намерение да придобие контрол върху "Техномаркет България". В момента мажоритарен собственик на веригата е депутатът от ДПС Делян Пеевски чрез фирмата си "НСН инвестмънт", която държи почти 73% от акциите.

TGI Middle east обаче, също се свързва с Делян Пеевски. Наскоро в интервю банкерът Цветан Василев каза, че TGI Middle east е компания от Дубай, която е част от веригата по контрабандния износ на цигари през Кюрдистан за Турция.

TGI Middle east е бивш мажоритарен собственик на тютюневия холдинг "Булгартабак", който също е свързван с Пеевски. Офшорката все още държи миноритарен пакет акции в производителя на цигари. До неотдавна се знаеше, че представител на дубайската фирма е Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на "Булгартабак" допреди няколко месеца.

От няколко месеца "Техномаркет" води съдебни спорове с компанията "Глориент инвестмънт БГ" за владението на 14 обекта, които веригата ползва срещу наем. "Техномаркет" спря да плаща месечни вноски за помещенията, след като бе придобита от "НСН инвестмънт" на Пеевски. Към средата на септември т. г. размерът на исковете от страна на "Глориент" достигна 2 млн. евро – от наеми и от причинени вреди в резултат на блокирания достъп до имотите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст