ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Танева обеща държавна подкрепа за фермерските пазари

десислава танева

От началото на следващата година правителството ще предложи мярка за държавна подкрепа при изграждането на фермерски пазари, които ще станат регулярни, обяви днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Те ще бъдат управлявани от общините и от сдруженията на производителите в регионите. Това е много важно, за да не допуснем отново да бъде изкривена идеята и останем само с надписа "фермерски пазар", а предлаганите на него храни да са минали пак през няколко ръце, коментира тя.

Два са вариантите за оказване на тази помощ – инвестиционна или по отношение на таксите. По думите на министъра бюджетът на министерството е достатъчен за отпускането на една трета или една втора според броя на населението в съответната община, обясни тя.

Друга инициатива на МЗХ са разговорите с търговските вериги за намиране на по-голям достъп на българските производители на храни. "За да стимулира по-голямото присъствие на български храни на пазара и на българския производител, държавата търси решения, но като цяло в условията на пазарната икономика този процент се определя от потребителя", категорична бе Танева.

Министър Танева откри Международните специализирани изложби Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното и Интерфуд Дринк 2016 в Интер Експо Център – София. На него министърът обяви, че в хранителната индустрия се отчита растеж. В преработката на сурово мляко тя е 6,4 на сто за осемте месеца на годината спрямо предходната, за млечни продукти общо – около 1 процент, с 5 процента дял на сиренето и над 7 на сто при виното. Същата е ситуацията и при останалите храни, където общият ръст е с около 1,5 на сто, каза министър Танева. Тя изрази надежда този растеж да се запази до края на годината.

Първата половина на 2017 г. МЗХ планира отварянето на втория прием на мярка 4.2 в подкрепа на преработката на земеделски суровини с целия остатъчен бюджет, информира още Танева. Още от утре министерството започва диалог със сектора за това какви точно правила да бъдат приложени в тази мярка, така че целият остатъчен бюджет от 150 млн. лева да бъде усвоен, каза министърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст