ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Задържаха четирима за незаконни археологически разкопки

Човек с белезници

Четирима мъже /двама на 46 и 20 години от Хисаря, 22-годишен пловдивчанин и 33-годишен от Раковски/ са задържани в момент на извършване на незаконни археологически разкопки на могила в землището на село Красново. Специализираната операция е проведена в неделя от служители на ГД “Национална полиция”, пловдивския отдел “Криминална полиция” и РУ – Хисаря,под ръководството на окръжната прокуратура.
На археологическия обект в местността “Кабаик” и в паркиран в близост джип “Сузуки” са открити и иззети фрагмент от керамика, металдетектор, кирка и други вещи, ползвани от групата по време на незаконната изкопна дейност.

При последвалите процесуално-следствени действия от адресите на мъжете са конфискувани втори металдетектор, елементи от уред за сканиране и различни културно-исторически ценности – множество антични монети, два глинени съда, меч и фрагменти от накити. Предстои назначаване на експертиза за датиране на иззетите предмети.

Образувано е досъдебно производство по чл. 277А от НК и работата по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст