ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Горанов: При загуба на втория тур, подаваме оставка

Министерски съвет заседание  Зорница Русинова Владислав Горанов

При загуба на балотажа на президентските избори на 13 ноември, "в момента, в който се окаже, че нямаме подкрепа в обществото, ние ще върнем властта в ръцете на хората". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред БНТ.

Той обясни, че при подаване на оставка, внесените законопроекти ще бъдат заличени и даде пример с проекта за бюджет за догодина, който предстои да бъде гледан от Народното събрание. "Ако подадем оставка, все едно не сме внесли бюджета и тогава ще трябва да бъде внесен от някое друго правителство", смята Горанов.

Той допълни, че все пак предпочита Цачева да бъде следващият държавен глава и вярва, че това ще се случи. Горанов посочи, че ако хората искат промяна и не харесват това, което кабинетът прави, а БСП може да им предложи решение, "изпълнителната власт ще бъде освободена от нас".

"Проблемът е каква промяна могат да предложат хората, застанали зад Радев", смята финансовият министър. Той посочи, че президентът има ограничени правомощия в изпълнителната власт и заяви, че е наивно кампанията да минава в говорене за пенсии и социална политика.

В коментар за бюджета Горанов посочи, че външният дълг в края на тази година ще бъде около 25-25.5% от брутния вътрешен продукт, а следващата година ще намалее чувствително. "Нямаме причина при балансиран бюджет, и излишък, при който ще приключи годината, да се трупа дълг", каза Горанов. Той добави, че страната е на едно от челните места по най-нисък дълг, а успешните усилия на институциите да се подобри събираемостта са намалили зависимостта от теглене на нови заеми.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст