ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Възможен е трети служебен кабинет

Избори 2016 Пресконференция ГЕРБ Бойко Борисов Цецка Цачева

Ако премиерът Бойко Борисов реши да постъпи морално и да подаде оставка след втория тур на президентските избори заради недобро представяне на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, то най-вероятно ще се наложи Росен Плевнелиев да състави трето служебно правителство. В чл.99, ал.7 от Конституцията на Република България се казва, че президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Но "ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство". Което означава, че може да има служебен кабинет, но с работещо Народно събрание.

Почти сигурно е, че този парламент няма да съумее да излъчи ново правителство, тъй като трябва да се завърти "въртележката", а нито една партия не може да сформира самостоятелно мнозинство. Първо, ще бъде възложено на най-голямата от тях ГЕРБ да състави ново правителство. Но тогава има опасност не само Реформаторите и Патриотите да извиват ръцете на Борисов, но и други формации, като БДЦ например, от чиито гласове ще зависи парламентарното мнозинство.

БСП като втора по големина политическа сила също не би могла да направи кабинет, тъй като ще е зависима не само от ДПС, но и от други по-малки партии като АБВ, и пак от БДЦ.

Трета, посочена от президента, политическа сила също няма шанс. Освен това в Народното събрание ще кипят бурни страсти заради създалата се нова политическа ситуация. И не на последно място, депутатите трябва да обсъдят и приемат държавния бюджет за догодина.

Така че твърде голяма е вероятността Плевнелиев отново да търси министри и да реди служебен кабинет, колкото и да не му се иска, ако се вярва на собствените му признания. А иначе из София от края на лятото обикалят слухове за нов кабинет, проектиран от Прокопиев и комисарката в оставка Кристалина Георгиева.

Любопитното е, че след встъпването си в длъжност на 22 януари новият държавен глава ще може да разпусне това служебно правителство и да назначи ново, да прекрати мандата на парламента и да насрочи извънредни избори, които ще се проведат от неговите министри.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст