ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министърът на правосъдието в оставка прие делегации на Камарите на ЧСИ на Литва, Латвия и Естония

Екатерина Захариева

Министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева прие делегации на Камарите на частните съдебни изпълнители на Литва, Латвия и Естония, които са у нас, за да споделят с българските си колеги своя опит в предоставянето на електронни услуги, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието. „Електронното правосъдие е приоритет на моя екип, като част от него са и проектите за въвеждането на електронни запори“, каза министър Екатерина Захариева и представи българския модел на съдебно изпълнение. У нас в момента работят 197 частни съдебни изпълнители и 220 държавни съдебни изпълнители. Захариева приветства усилията на българската Камара на ЧСИ за предоставяне на електронни услуги, които са по-евтини и по-прозрачни.

„Благодаря за отличното сътрудничество на Министерството на правосъдието. Има воля и нещата се случват“, заяви Георги Дичев, председател на Камарата на ЧСИ.

В трите прибалтийски държави съдебните изпълнители са само частни. Освен принудителни изпълнения, в Латвия те организират доброволни публични търгове и изпълняват ролята на медиатори. Латвийската камара разполага с електронна система, която е свързана с публичните регистри – имотен и търговски, като в момента имат възможност да провеждат електронни търгове за недвижимо имущество.

В Естония изпълнителните производства са изцяло безхартиени, като в момента тяхното Министерство на правосъдието въвежда нова обща информационна система на ЧСИ. В Литва пък от 2013 г. търговете се провеждат изцяло по електронен път.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст