ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пари за пенсии и здраве ще има

Парламент Петър Москов

На барабан – както е прието да се казва, депутатите приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 г. в четвъртък, 17 ноември. "За" него гласуваха 77 народни представители, 37 бяха "против", 19 се въздържаха.

Преди този крехък вот БСП заяви, че няма да подкрепи сметките, защото не гарантирали нищо на никого. Заместник-председателят на парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова заяви, че партията й също няма да подкрепи бюджета на ДОО. Според нея е редно следващото легитимно избрано правителство да избере с какъв бюджет да работи.  Към опозицията се присъедини и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

Д-р Хасан Адемов от ДПС успокои българите, че ще си получат пенсиите и обезщетенията дори ако бюджетът на Държавното обществено осигуряване не бъде приет.

Сметките предвиждат пенсиите да се увеличат с 2.4% от юли нататък. Средната пенсия ще нарасне с 10 лв. спрямо тазгодишната и ще стане 341.57 лева. Вноската за пенсия за масовата трета категория се увеличава от 17.8 на 18.8%, но това е записано в КСО и ще влезе в сила даже и без новия бюджет на НОИ.

В преходните разпоредби към проектобюджета обаче се предвижда друга промяна в КСО – за драстично увеличение на вноската за пенсия на служителите от сектор "Сигурност". Според него през 2017 г. хазната ще плаща с 20 пункта по-висока осигуровка за пенсия на военните и полицаите.

Запазват се всички плащания от НОИ – обезщетението за втората година от майчинството остава 340 лв., а минималното за безработица – е по 7.20 лв. на ден. Минималните осигурителни доходи се увеличават средно с 2.6% основно заради ръста на минималната заплата с 40 лв. – на 460 лева.

Максималният осигурителен доход остава 2600 лв., а таванът на пенсиите – 910 лева.

Макар да минаха и през закани да изискат психотестове едни за други, депутатите приеха и сметките за здраве за следващата година. Бюджетът на здравната каса мина на първо четене в парламента с подкрепата на 98 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ. В него е заложено увеличение на средствата за здравеопазване за догодина – предвидени са 3.4 млрд. лв. приходи, което е с 248.1 млн. лв. повече от тези за 2016 година.

В психиатричната част изключително активен бе Димитър Байрактаров от ПФ. Той обвини Петър Москов, че е заложил в наредба задължителен ежегоден психотест за учителите. Това е унижение, вие превръщате учителите по презумпция в престъпници, ядоса се Байрактаров. И попита дали самият Москов е минавал на психотест, преди да стане министър. След което се закани да сезира прокуратурата заради наредбата, защото тя предпоставяла дискриминация по признак служебно положение.

Учителите трябва да минават психотестове, защото носят голяма отговорност и хората трябва да са спокойни и сигурни на кого поверяват децата си, репликира го Настимир Ананиев от РБ. И призова на психотест да мине и новоизбраният президент Румен Радев. А такива тестове, както и за наркотици и алкохол, да се въведат задължително за депутатите.

Семир Абу Мелих от ГЕРБ пък се противопостави на предвидената в проекта разпоредба, която дава право на надзорния съвет на НЗОК сам да определя как ще се харчат парите. В бюджета на касата има 2.5 млрд. лв. – това си е направо банка. А ние даваме възможност на 4-5 души да правят с тези пари каквото си поискат, при това във време, в което няма да има избрано правителство, ще има само служебно, каза Абу Мелих. И предупреди, че “това е отворена врата за злоупотреби”. Затова ръководството на НЗОК трябвало да даде преди второто четене на бюджета предложения как да се изразходват средствата.

Министър Москов трябва да си посипе главата с пепел и да се извини на избирателите, защото вместо стабилна оставя на обществото една финансово рухнала система, обяви пък д-р Хасан Адемов от ДПС. НЗОК на практика е фалирала, макар де юре законът да не позволява това да се случи, обясни той. И обвини министъра, че бюджетът е изготвян на тъмно. Д-р Адемов предупреди, че може да има драма, ако между двете четения се разгърне популизъм, който да събори не само този бюджет, но и този на държавата. Трябва да има демонополизация на здравната каса, защото така ще има по-голяма ефективност при изразходването на средствата за здраве, припомни за пореден път идеята на ДПС д-р Адемов. Изненадващо за демонополизация на НЗОК се обяви и Семир Абу Мелих от ГЕРБ.

Емил Райнов от БСП обаче обвини съставителите на този бюджет, че баламосват хората. И че ще трябват повече пари за здраве. Заблуда е, че тези 247 милиона ще бъдат достатъчни. Всъщност с тях се опитваме да запълним дупка от 400 млн., каза той.

Петър Москов защити бюджета, изтъквайки по-добрата финансова рамка и новата му философия. В бюджета за догодина са предвидени 250 млн. повече за здравеопазване, обяви здравният министър в оставка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст