ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предлагат въвеждане на преки президентски избори в САЩ

избирателна система САЩ

Сенаторът от Калифорния Барбара Боксър внесе за разглеждане проект, който предвижда премахване на Избирателна колегия и преход към преки избори за президент, съобщи телевизия Фокснюз.

"Остаряла и недемократична" нарича сегашната избирателна система вносителката на проекта.

"Ние сме единствената страна в света, в която човек може да получи най-много гласове и все пак да загуби президентските избори", заяви Боксър.

Десетките милиони гласоподаватели в САЩ избират не президента, а избиратели (електори) – 538 членове на Избирателна колегия, сложно разпределени между 50-те щата.

Колегията официално избира новия държавен глава през декември. Нейният вот е предопределен от съотношението на електорите, излъчени от народния вот в отделните щати.

"Фокснюз" отбелязва, че проектът "Боксър" представлява пореден протест на демократите против победата на републиканския кандидат Доналд Тръмп.

Резултатите от изборите на 8 ноември показват, че Хилари Клинтън е получила повече гласове от съперника си, обаче двустепенната изборна система поднесе победата на Тръмп. Клинтън има с над един милион повече гласове според почти окончателни данни. В проценти от гласовете преднинана й е 47,9% на 47,1%. Обаче зад Тръмп са 290 членове на колегията, а зад демократката – 232-ма.

Подобни несъответствия са се случвали неведнъж в политическата история на Съединените щати.

Шансовете законпроектът на Барбара Боксър да бъде гласуван са минимални, тъй като повечето места в Сената (както и в Камарата на представителите) принадлежат на републиканците, уточнява американската телевизия.

Но дори такъв закон да бъде приет, ще е нужно в продългение на седем години да го ратифицират три четвърти от щатите, тъй като за промяна на избирателната система са нееобходими поправки в конституцията на САЩ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст