ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Драги отчете пред депутатите умерен растеж в еврозоната

Марио Драги

Икономиката на еврозоната се възстановява с "умерен, но постоянен темп". Това заяви шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги при представянето на годишния отчет на институцията пред Европейския парламент.

Безработицата трайно се понижава, а инфлацията се е ускорила от минус 0.2 на сто през февруари до 0.5 на сто през октомври, каза той, цитиран от електронното издание "Юръп". Решаваща роля за това развитие има паричната политика на ЕЦБ, посочи Драги.

Миналата седмица гуверньорът на еврозоната подчерта, че институцията ще продължи да използва всичките си инструменти и при нужда ще се намеси, за да постигне целевата инфлация от малко под 2 на сто. Той намекна, че банката вероятно ще удължи срока на действие на програмата за "количествени улеснения" за общо 1.7 млрд. евро на следващото си заседание на 8 декември.

Драги очерта наличието на ключови рискове, включващи геополитическата несигурност и слабите банкови печалби. Въпреки това Драги видя някои окуражаващи сигнали, включващи подобрение на трудовата заетост и намаляване на зависимостта на икономиката на еврозоната от експорта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст