ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Колко получават световните лидери

клм

Френското издание Les Echos и специализираният сайт Statista съставиха рейтинг на най-високоплатените политически лидери. В него участват не само най-влиятелните държавни глави през 2016-а, но и хора, които взимат основни решения в държавите си като премиерите на Италия, Великобритания, Канада и Япония. При изработването на списъка не са взети предвид доходите на политиците извън годишното им възнаграждение.  

Барак Обама е най-високоплатеният президент в света с доход от 400 хил. долара. Любопитно е, че приемникът му Доналд Тръмп заяви, че ще изпълнява функциите си на държавен глава срещу символично заплащане от 1 долар. На 9 октомври 2009-а 44-ят президент Обама получи Нобеловата награда за мир заради усилията си за "укрепване на международната дипломация и сътрудничеството между хората".

Втори по доходи е канадският министър-председател Джъстин Трюдо със заплата от 260 хил. долара годишно. Той зае поста след парламентарните избори на 19 октомври 2015-а. За пръв в историята на Канада неговият кабинет е съставен от равен брой мъже и жени, а освен това се отличава с голямо етническо разнообразие.

На трето място с възнаграждение от 234 хил. долара е Ангела Меркел, която заема канцлерската длъжност от 2005-а. През последните години тя се прочу с политиката си на отворените граници, която провокира сериозен приток на емигранти в страната и предизвика недоволство сред германците. Въпреки негативните настроения Меркел обяви намерението си да се кандидатира за четвърти мандат през 2017-а.

Веднага след челната тройка се нарежда южноафриканският държавен глава Джейкъб Зума, който получава 223 хил. долара. Четвъртият президент на страната след падането на апартейда бе избран на  6 май 2009-а с 277 депутатски гласа. Правителството на Зума акцентира на икономическото развитие и на проектите за изграждане на инфраструктура, с които да създаде повече работни места.

Четвъртата позиция е за британския премиер Тереза Мей със заплата от 215 хил. долара. През 2016-а, преди референдума за излизането на Великобритания от ЕС, тя подкрепяше позицията на предшественика си Дейвид Камерън против Brexit. В допитването обаче надделяха евроскептиците и след  като Камерън обяви оставката си, Мей издигна своята кандидатура за лидер на Консервативната партия и за министър-председател. Тя е втората жена в английската история, която заема този пост след Маргарет Тачър.

Възнаграждението на ръководителя на японското правителство Шиндзо Абе е 203 хил. долара. Той е известен със своеобразната си икономическа политика, получила наименованието "абеномика". Основната му цел е да оживи стагниращото от две десетилетия стопанство на Япония, като девалвира изкуствено йената чрез  удвояване на паричната маса. Този подход не се отличава с оригиналност и прилагането му често води до крайности. Това е причината за критиките на някои икономически експерти, които се опасяват от началото на нови международни валутни войни.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган получава 197 хил. долара. На 15 срещу 16 юли 2016-а част от военните извършиха неуспешен опит за държавен преврат. Ердоган посочи за негов организатор живеещият в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен.  По време на метежа президентът едва избегна смъртта в Мармарис, откъдето успя да излети със самолет за Истанбул малко преди атаката. Общият брой на жертвите на преврата е 238 души, а на ранените –  3 хиляди. Месец по-късно броят на арестуваните по подозрение за причастност към пуча достигна 26 хиляди, в затвора се озоваха 2839 военни, 29 полковници бяха отстранени от служба, както и петима генерали. След потушаването на преврата Ердоган започна да настоява за връщане на смъртното наказание, което предизвика конфликт с Евросъюза, загуба на перспектива за членство в общността, както и за отмяна на безвизовия режим между ЕС и Турция.

На 15 май 2012-а в Елисейския дворец положи клетва поредният  президент на Франция Франсоа Оланд, чието годишно възнаграждение е 194 хил. долара. Разширяването на правата на сексуалните малцинства бе един от ключовите пунктове на предизборната програма на социалиста. Впоследствие правителството одобри проектозакона за легализиране на еднополовите бракове и предоставянето на правото им за осиновяване. Това предизвика мащабни протести в цяла Франция, негативната реакция на католическата църква и на дясната опозиция. През февруари 2013-а рейтингът  на Оланд  падна до 30%, което го направи най-непопулярния президент на Франция от 1981-а насам. А през юни 2016-а доверието към него се срина до 12 на сто, което го превръща в най-непопулярния държавен глава в цялата френска история.

Заплатата на руския президент Владимир Путин е 136 хил. долара. На 7 май 2012-а той встъпи в длъжност за трети мандат, като едно от основните събития през него бе анексията на Крим.

От първите дни на съществуването си кабинетът на Матео Ренци обяви курс към съкращаване на административните разходи. Затова медиите гледат критично на заплатата на италианския премиер от 125 хил. долара, която противоречи на провъзгласената програма. През 2015-а например Ренци прекара новогодишните празници в италианския зимен курорт Курмайор, където пристигна с правителствен самолет, а на 2 март 2016-а стана ясно, че е използвал правителствен хеликоптер, за да пътува от Флоренция до Рим. Пресслужбата му обясни избора на транспорт със съображения за сигурност. В отговор журналистите изтъкнаха навиците на новоизбрания президент Серджо Матарела да се придвижва с редовни самолетни полети, влакове и дори трамваи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст