ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Митов: Ердоган да ограничи границите на сърцето си до границите на Турция

Министерски съвет- Даниел Митов

Президентът Ердоган е хубаво да се фокусира върху случващото се в Турция и говорене, насочено към ревизиране на съвременни граници, е недопустимо. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на външните работи в оставка Даниел Митов. Той обаче посочи, че България не може да си позволи да има лоши отношения с Турция.

"Надявам, че новоизбраният президент разбрал кои позиции са проблемни и ще ги ревизира", каза той по повод изказване за статута на Крим и други външнополитически позиции на Румен Радев. Митов уточни, че кампанията си е кампания, но сега, от позициите на президента, ще зависи къде ще се нареди България – дали до Северна Корея, или до целия останал свят. Той обясни, че е готов да опише пред Румен Радев основните насоки във външната политика на страната.

Даниел Митов не споделя мненията, че с избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, се развързват ръцете на Владимир Путин. Той допълни, че за България САЩ остават съюзник и партньор, с които ще се работи в области като енергетика, антитероризъм, отбрана и сигурност, борба с корупцията и образованието. "Някои хора се надяват, че с този избор ще настанат отново мутренските времена, но това няма да се случи", обобщи външният министър в оставка.

Даниел Митов отхвърли всички критики от БСП, че правителството в оставка масово изпраща дипломати в чужбина. Той допълни, че решенията за всички назначения, които се критикуват, са взети през май, но процедурите отнемат време и заемането на постовете сега е формално. "БСП подхожда непрофесионално и се държат така, сякаш са спечелили парламентарни избори. Няма да позволя работата във външно министерство да се затлачва, заради един или друг политик. Имаме председателство на ЕС, по което трябва да се работи", обясни Митов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст