ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турската централна банка не послуша Ердоган и вдигна лихвите

ердоган

Централната банка на Турция вдигна водещата си лихва с 50 базисни пункта, или 0.5%. Това е в противоречие с настояването на президента Ердоган за по-евтини кредити, съобщи "Ройтерс".

В навечерието на заседанието турският президент обяви, че има право да критикува работата на институцията, въпреки че по закон тя е независима. "Откакто застанах начело на Турция преди 14 г., нямам напредък само в няколко сфери, в които бих искал. Една от тях е намаляването на лихвите", каза в реч пред фондовата борса Ердоган. "Нямам нищо против независимостта на централната банка, но не мога да позволя да бъде пренебрегната волята на моя народ като се вдигат лихвите", обясни той.

Турската лира, която от началото на годината загуби около 14% от стойността си беше притисната допълнително от съживилия се американски долар след победата на Тръмп на президентските избори в САЩ, а също и от несигурността в Турция след неуспешния опит за преврат през юли.

Ердоган, който се обяви за враг на лихвите и обвини банките за това, което той определя като висока цена на кредитите в Турция, настоява централната банка да намали цената на заемането на финансов ресурс, за да подпомогне по този начин икономиката на страната.

Банката повиши и основната лихва по едноседмичните репо сделки до 8 на сто от предишното й ниво от 7.5%.

"Волатилността на валутните пазари в резултат на повишената несигурност на глобално ниво влошава прогнозите за инфлацията", посочва в решението си банката. "Затова беше взето решение да се затегне монетарната политика, за да се ограничи ефекта от тези събития", се казва още в мотивите на институцията.

Повишение беше направено и на водещата лихва по овърнайт депозитите – от 8.25% до 8.5%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст