Електронното гласуване за ВСС би дало шанс на почтените магистрати

Парламент Екатерина Захариева

За това, което съм започнала, беше хубаво кабинетът да има по-дълъг срок. Не бих могла да върша това като служебен министър, още повече без парламент. Това заяви в предаването "Преди всички" министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тя посочи, че новоизбраният президент Румен Радев трябва да поеме отговорност и да състави служебен кабинет.

Не е невъзможно, но е малко вероятно съставянето на правителство в рамките на този парламент, каза още Захариева.

Като критично важен тя определи закона, засягащ местата за лишаване от свобода. Захариева допълни, че има реален шанс той да бъде окончателно гласуван от парламента. Друг важен по думите ѝ закон е този за правната помощ, който разширява кръга от лицата, имащи право на подобна помощ: Де факто от три пъти повече желаещи на година ние успяваме по закон да осигурим такава помощ само на една трета. Създаваме регионални центрове за правна помощ, спешен телефон за такава, първо насочване за правна помощ.

Като голям урок Захариева определи участието си в настоящия Висш съдебен съвет: Истината е, че напрежението е голямо. Внасят се абсурдни точки понякога, само и само, за да има противопоставяне. Неща, които излишно изнервят обстановката…

Правосъдният министър открои като позитивен момент проведеното тестово електронно дистанционно гласуване във ВСС. Електронното гласуване би дало шанс на почтените магистрати, ако се кандидатират, смята Захариева: Наистина може да повиши качеството на хората във ВСС и техния морал и да доведе дотам да влязат хора, които наистина се уважават от магистратите, защото вече има директен избор.

Това, което се случва, е опасно, коментира Захариева по повод безредиците в бежанския център в Харманли: Напрежението кризата с бежанците в цяла Европа е наболяла тема навсякъде. Те очевидно имат други очаквания, лъгани са от трафикантите, че ще отидат в Западна Европа, Северна Европа, така че затова и агресират самите бежанци.

Твърдим, че сме толерантен народ. Ако стане трайна тенденция и насеем страх, този, който се заиграва със страха на хората няма да спечели в дългосрочен план. В краткосрочен – избори идват, може и да спечели, но какво ще управлява после?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст