62-ма адвокати ще консултират бедните за безплатна правна помощ в Благоевград

Оръдие

Общо 62-ма адвокати ще консултират социално слабите в центровете за безплатна правна помощ в област Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“ Пирин“ Мария Георгиева, адвокат. Тя обясни, че няма ограничение адвокатите да консултират хора само в един град, а могат да го правят навсякъде, тъй като всички адвокати са членове на Адвокатска колегия-Благоевград.

Георгиева посочи, че разчитат на Дирекциите „Социално подпомагане“ да насочват социално слабите при нужда към центровете. Тя допълни, че в центровете помощ и консултации могат да търсят и лица от защитени жилища или непълнолетни и малолетни, настанени в домове за деца, лишени от родителски грижи.

Георгиева заяви, че Регионалният център за безплатна правна помощ в Благоевград непрекъснато поддържа връзка с всички посочени институции, за да може да помогне максимално бързо и адекватно на всички нуждаещи се. Тя добави още, че за всички тези лица, които са най-уязвимата група от обществото, единственият вариант да получат действително качествена правна помощ и да разрешат проблемите, които имат пред себе си, е използването на професионална адвокатска услуга.

Тя уточни, че хората, на които са направени консултации, са отговаряли на всички условия и критерии. По думите й 90% от тях са подали заявление, тъй като самите адвокати, като са ги консултирали, са видели, че е необходимо и процесуално представителство, тоест – образуване на дела по определени казуси, и те са заявили желание да бъдат представлявани отново като социално слаби лица по Наредбата за правната помощ и по Закона за правната помощ от такива адвокати. „Приоритетно постъпват сигнали, които са свързани с гражданско-правната материя, но най-вече – по Закона за защита срещу домашното насилие. Съответно – имуществени претенции между съседи, брачни дела, сред които най-вече са за родителски права и издръжка. По-скоро тези 16 случая, които са преминали през центъра в Благоевград до момента са обект на гражданско-правната материя“, допълни Георгиева.

Тя посочи, че до момента няма случай с наказателно-правен казус, но според нея е просто въпрос на време да се появят и такива казуси.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст