Спецпрокуратурата обвини четирима, сред които и полицай, за разпространение на контрабандни цигари

Специализиран съд и прокуратура

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима участници в организирана престъпна група за държане и разпространение на цигари без акцизен бандерол. Участниците бяха задържани на 26 ноември 2016 г. в София и Видин при специализирана операция на ГДБОП и Специализирана прокуратура.

След като става ясно, че единият от тях е полицейски служител, в разследването се включват „Вътрешна сигурност“ на МВР и Следственият отдел на Специализирана прокуратура.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от октомври 2015 г. по една и съща отработена схема. Ръководителят Владислав В., жител на Видин, изпращал към София в определен ден и час микробус, управляван от Борислав С. Шофьорът паркирал пред столичен хипермаркет и влизал в магазина „да пазарува“. Оттам буса поемал Людмил Л., закарвал го до дома на четвъртия участник в групата – полицаят Трифон П., натоварвал го с контрабандни цигари и го връщал на паркинга пред магазина. Там Борислав С. плащал стоката и поемал обратно към Видин.

На 26 ноември групата действала не с обичайния бус, а с пикап с шест тайника. При претърсванията и изземванията след задържането на участниците в пикапа са намерени шест мастербокса с контрабандни цигари. Други 10 мастербокса са открити в дома на Трифон П. В дома на ръководителя на групата във Видин са намерени 138 110 лева, 10 570 евро, 320 щатски долара и 290 турски лири. Други 5000 лв. (вероятно платеното за 6-те мастербокса) са открити у посредника Людмил Л., задържан също край хипермаркета. За парите той обяснил, че ги е намерил на пода в магазина.

По случая са използвани специални разузнавателни средства. Установява се произходът на цигарите.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата участници е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Преценява се на кои от тях да бъде поискано от Специализирания наказателен съд налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст