ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Въздухът в София е пет пъти по-мръсен от нормалното

Само преди два месеца управниците ни с гордост се похвалиха

Близо 5 пъти над нормата е бил замърсен въздухът на София с фини прахови частици (ФПЧ) в събота. Това се вижда от ежедневния бюлетин за качеството на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда.

При допустимата за ФПЧ норма от 50 микрограма на кубичен метър (50 µg/m3) в ж.к "Павлово" са били отчетени 4.93 пъти по-високи стойности. Сходно е било положението и в столичния квартал "Хиподрума" – 4.79 пъти над нормата. В рамките на 24 часа в квартал "Младост" замърсяването е било с 3.08 над нормата, а в ж.к "Дружба" – с 2.39 пъти. В неделя ФПЧ не се разсейват значително, но техните количества спадат, като замърсяването в различните софийски квартали варира между 2 и 2.65 пъти, вижда се още от бюлетина за качеството на въздуха.

Една от основните причини на високите концентрации на прах във въздуха през зимата в София и в много други населени места в България е битовото отопление с въглища с ниско качество и влажна дървесина. Като основен замърсител често е посочван и остарелият автопарк на градския транспорт. Тези фактори в комбинация с падналата мъгла ежегодно вдигат концентрацията на ФПЧ във въздуха в десетки пъти над нормите.

Именно заради тези замърсявания миналата година Европейската комисия заведе дело срещу България в Съда на Европейския съюз заради трайно високите равнища на прахови частици, които представляват сериозен риск за общественото здраве. Според проучвания всяка година лошото качество на въздуха е причина за смъртта на повече хора от пътнотранспортните произшествия. Фините прахови частици, причиняват дихателни проблеми, рак на белия дроб и преждевременна смърт.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст