Цената на петрола тръгна надолу

петрол

Петролът се обезцени днес с около 1% на фона нарастващи съмнения, че най-големите петролни производителки в света ще успеят да постигнат окончателно споразумение за намаляване на добивите.

Повод за тези опасения даде новина от снощи, според която експерти от ОПЕК не са успели да постигнат съгласие относно точния размер на предвидените съкращения. Това е факт само 24 часа преди утрешната ключова среща на Организацията на страните износители на петрол, на която членовете на картела ще трябва да приложат на дело предварителното споразумение от септември за намаляване на общия им добив на петрол с между 700 хиляди и 200 хиляди барела на ден.

В същото време Русия потвърди, че няма да присъства на срещата на ОПЕК в сряда. Руският енергиен министър Новак подчерта, че преговорите с ОПЕК ще продължат, едва след като картелът постигне вътрешен консенсус на утрешното заседание във Виена.

Снощи петролът поскъпна за кратко след като Иран и Ирак сигнализираха, че те биха желали да запазват текущото си производство за разлика от предишните им желания за увеличаване на добивите.

Липсата на конкретно договорени технически параметри преди утрешната среща на ОПЕК обаче ограничи това възходящо движени и днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари се понижават с 0,96% към 46,55 долара за барел, докато аналогичните фючърси на петрол сорт брент – с 0,83% към 47,79 долара за барел.

Редица анализатори на водещи финансови институции вече виждат относително слаба възможност за постигане на споразумение за намаляване на производството на картела. Според тях, ако утре няма сделка, петролните цени могат да се понижат за кратко под ниво от 40 долара за барел, след което да стабилизират около 45 долара за барел през първата половина на следващата година. Ако обаче ОПЕК стигне до споразумение за ограничаване на добивите, петролните цени могат да нараснат бързо обратно над 50 долара за барел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст