По отношение на киберсигурността е важно да има синхрон между отделните институции

хакери

По отношение на киберсигурността изключително важно е да има синхрон между отделните институции, да се изработи пътната карта по киберсигурността, които да бъдат интегрирани с европейските и държавата да отдели особено внимание по темата. Това каза пред журналисти днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски, след като откри Третия Регионален форум по киберсигурност, на когото страната ни е домакин. Форумът е от 29 до 30 ноември и е събрал над 80 експерти от европейски държавни и неправителствени организации, както и от Европейската комисия, НАТО и Световната банка.

Организатори на престижното събитие са Международният съюз по далекосъобщения и Европейската агенция за мрежова сигурност /ENISA/.

България има създаден Национален център по киберсигурността, но за много голяма част от мерките отговорност носи МТИТС, подчерта Московски. Бяхте свидетели как много от системите представляваха интерес за атаки и сме длъжни да направим всичко възможно, за да реализираме адекватни предстоящи мерки в тази посока, припомни той.
На първо място сред тези мерки министърът в оставка посочи пътната карта, която да е интегрирана с директивите, включени в контекста на темата в Европейския съюз, изработването на институционални мерки, както и засилване на сътрудничеството между всички органи по киберсигурност освен в държавата и на регионално, и на европейско ниво.

Зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов допълни, че страната има разработена национална стратегия за киберустойчива България, в която са разписани конкретните подходи за решаване на проблемите с киберсигурността. Тя обаче не е ангажимент единствено на МТИТС, а на всяка институция, която поддържа и развива национална система, подчерта Борисов. По думите му киберсигурността е процес, а не еднократен акт, който започва днес и завършва примерно след едни месец.

Българските екипи за работа при компютърни инциденти всекидневно разработват различни сигнали за кибератаки в тясно сътрудничество с подобни структури в цяла Европа и извън нея, подчерта Валери Борисов.

Основни теми в дискусиите през първия ден от форума са стратегиите по киберсигурност в Европа и защитата на критичната информационна инфраструктура. По време на втория ден участниците ще се фокусират върху дейностите на центровете за мрежова и информационна сигурност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст