Русинова: Всеки политик иска увеличаване на пенсиите, но трябва да сме реалисти

Министерски съвет - Зорница Русинова

Няма политик в България, който да не иска да увеличи пенсиите, но трябва да бъдем реалисти и да запазим пенсионния модел, който е стъпил на солидарност, заяви социалният министър в оставка Зорница Русинова в студиото на Би Ти Ви. 

"Справедливо е, както досега, бюджетът на НОИ да преразпределя това, което работещите внасят в бюджета на държавата и сумата, на която те се осигуряват през годините. Реалистичният вариант за увеличението на пенсиите е заложен в бюджета за 2017 г., заложен е в бюджета на държавното обществено осигуряване с ангажиментите, поети още през 2015 г. за 2,4% увеличение на пенсиите от 1 юли догодина, включително и на минималната пенсия”, коментира Русинова.

Тя заяви още, че за първи път над 50% от бюджета на НОИ се формира от осигуровките, които плащаме и вариантите, които се предлагат между първо и второ четене на закона за бюджета от депутатите на „Патриотичния фронт” и АБВ, ще дебалансират системата и ще изменят за модела.

„Това са допълнителни 1,6 млрд. лв. на година в бюджета на НОИ, които няма яснота и финансова обосновка откъде ще дойдат”, коментира тя и обясни, че предложението на депутатите от „Патриотичния фронт” тези пари да са за сметка на инвалидите е необосновано и несправедливо.

Според нея това би довело до увеличаване на сивата икономика и по-малко внасяне на осигуровки.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст