ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банковата печалба расте

пари

Банковата система отчита нарастване на депозитите, на балансовия капитал и на печалбата. Това се вижда от анализа на банковата система, изготвен от Българската народна банка (БНБ) към края на октомври.

Освен че през периода от януари до октомври банките спечелиха 1.187 млрд. лв., общата сума на активите им расте и за десетмесечието, и за годината. Към края на октомври печалбата на банковата система е с 280 млн. лв. по-висока от реализираната за десетте месеца на предишната година. За сравнение, банките приключиха 2015-а с печалба от 898 млн. лева.

От началото на годината до 31 октомври активите нарастват до 90.6 млрд. лв. (от 87.5 млрд. лв. в края на декември 2015 година).  

"Балансовата сума на кредитите и авансите нараства, докато портфейлите с ценни книжа слабо намаляват“, посочват анализаторите от БНБ.

Заемите за нефинансовите предприятия са нараснали с 371 млн. лв., увеличили са се с 66 млн. лв. и кредитите за домакинствата, при другите финансови предприятия този ръст е по-скромен – с 52 млн. лева.

Общият размер на депозитите в банковата система в края на октомври е с 4.4 млрд. лв. повече спрямо същия период на предишната година – общо 76.8 млрд. лева.

През разглеждания период привлеченият ресурс като депозити от нефинансови предприятия нараства с 450  млн. лв., от домакинства –  с 285 млн. лв., и от другите финансови предприятия – със 303 млн. лева.

Централната банка отчита и добрата ликвидна и капиталова позиция на системата. В края на октомври ликвидните активи на 27-те кредитни институции достигат сума 28.9 млрд. лева. А коефициентът, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ е 37.32%, показва още статистиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст