ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите отхвърлиха и 200 лв. минимална пенсия

Парламент Хасан Адемов

След като депутатите гласуваха бюджета на Здравната каса, те одобриха и бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 г. За целта парламентът удължи работното си време до 16:00 часа.

ДОО ще разполага с близо 10.4 млрд. лева или 11.2% от БВП през следващата година. Въпреки че текстовете не бяха подкрепени от бюджетната комисия, депутатите ги подложиха на гласуване в пленарна зала.

Предложенията на Патриотичния фронт за увеличаване на минималната пенсия с 200 или 300 лв. с преизчисляване на всички пенсии, отпуснати в стари периоди, бяха отхвърлени.

Патриотите изчислиха, че увеличение на 200 лв. ще струва на държавата 717 млн. лева през следващата година. Необходимите средства щели да се набавят чрез намаление на отделените средства за нови фрегати за Министерството на отбраната. Увеличението можело да се компенсира и от плащането на ДДС и други данъци.

Хасан Адемов от ДПС обясни, че възможностите за увеличение на минималните пенсии минават през приемането на консенсусен пенсионен модел от всички партии в парламента. Моделът можел да бъде или чрез дългово финансиране на ДОО, или дефицитно увеличение. "Такива решения трябва да се вземат с вота на избирателите. Нека оставим тази дискусия за следващо Народно събрание", призова депутатът от Движението.

По този начин предложеното увеличение бе отхвърлено. Патриотите поискаха прегласуване, като приканиха АБВ да се прояви като лява партия, да подкрепи предложението и да направи нещо добро за българските пенсионери. В крайна сметка обаче то бе отхвърлено.  

По този начин депутатите определиха минималната пенсия да се увеличи с 4 лв. от 1 юли 2017 година.

Минималните осигурителни доходи се увеличават средно с 2.6% основно заради ръста на минималната заплата с 40 лв. – на 460 лева. Максималният осигурителен доход остава 2600 лв., а таванът на пенсиите – 910 лева. "Защо максималният осигурителен доход се замразява?", попита депутатът от БСП Гьоков. По думите му ГЕРБ отново облагодетелствала хората с високи доходи. Социалистът изчисли, че ако бъде прието предложението за увеличение на максималният осигурителен доход на 3000 лв, в бюджета на ДОО щели да постъпят между 80 и 100 млн. лева.

Срещу предложението застанаха ПФ и ГЕРБ. "Това предложение е меко казано несериозно. Това е най-елементарният подход за събиране на пари от бизнеса и високопрофилираните кадри. Искате и качествените кадри да вкараме в сивата икономика", обвини патриотът Димитър Байрактаров.

Делян Добрев от ГЕРБ пък заключи, че е против увеличението, тъй като по този начин се натоварвали хора, които имат непосредствената алтернатива да отидат да работят в чужбина за още по-високи доходи.

Депутатите решиха обезщетението за втората година от майчинството да остане 340 лв., а минималното за безработица – да е по 7.20 лв. на ден. Парламентът отхвърли предложението на АБВ минималното дневно обезщетение за безработица да бъде увеличено на 9 лв., както и предложението на Патриотичния фронт, предвиждащо увеличение на 9.50 лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст