ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Страните от ОПЕК се разбраха: свиват добива на нефт

петрол

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, се съгласи да намали добива си до 10.06 милиона барела дневно според новото споразумение за ограничаване на петролното производство, съобщи източник от Организацията на страните износителки на петрола (ОПЕК), цитиран от Ройтерс.

През октомври страната е добивала 10,54 милиона барела на ден.

Иран пък ще ограничи добива си до 3,797 милиона барела дневно, съобщи телевизия "Ал Арабия". Това съответства на новия таван на добива в картела.

Иран искаше да увеличи петролното си производство до предсанкционното му равнище и бе заявил, че ще разгледа възможността за ограничаване едва когато започне да произвежда по 4 милиона барела на ден. В момента производството му е 3,85 милиона.

Членките на ОПЕК се договориха днес във Виена да свият добива на черно злато с 1.2 милиона барела на ден до 32.5 милиона барела дневно. Това се случва за първи път от осем години, съобщи делегат на картела, цитиран от Блумбърг.

По-рано бе спомената и възможност за среднодневно ограничаване на петролното производство в ОПЕК с 1.4 милиона барела на ден. Освен това бе отбелязвано, че Русия може да понижи добива си с 200 000 барела на ден, при условие че страните от картела се договорят помежду си, припомня ТАСС.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст