ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Австрия върна “УниКредит Булбанк” на Италия

Уникредит Булбанк

Смяната на главния оперативен директор на "УниКредит Булбанк" бе едно от сериозните събития във висшия банков мениджмънт у нас през 2016-а. Андреа Казини успешно ръководеше бизнеса на най-голямата кредитна институция у нас близо единадесет години, но премина на ръководна длъжност във висшия мениджмънт на нейната италианска майка – "УниКредит". В централата й в Милано Казини пое отговорността за банкирането на дребно, което нейните структури осъществяват за Италия.

Но друго едно събитие, свързано "УниКредит Булбанк", като че ли остана незабелязано. И то е, че през 2016-а тя бе отделена от лоното на австрийската си майка и се върна на пряко подчинение на италианската "УниКредит". Да уточним, че в случая не става дума за някакво решение специално за българската кредитна институция. Същата процедура е приложена и за всички банки в Централна и в Източна Европа под марката "УниКредит", които до момента бяха собственост на "УниКредит Австрия" и техен мажоритарен акционер е италианската "УниКредит".

Неслучайно казваме, че българската банка се е върнала при италианската си майка. Именно "УниКредито Италиано" през 1999-а купи БУЛБАНК и впоследствие я преименува в "УниКредит Булбанк". Българската придобивка на италианците тогава бе част от глобалната стратегия на главния изпълнителен директор на "УниКредит" по онова време Алесандро Профумо да създаде най-голямата и ефективна мрежа от дъщерни банки в Централна и Източна Европа. В изпълнение на тази стратегия освен БУЛБАНК италианците купиха също полската "Банк Пекао", словашката Пол'нобанка, която по-късно беше преименувана на Унибанка, хърватската Загребацка Банка, румънската Дeмирбанк и чешката Живностенска Банка. През 2005-а италианците пък придобиха германската "Хипоферайнцбанк" (Ейч Ви Би) и чрез нея сложиха ръка на "Банк Аустрия", а в България – на "Биохим" и на Хебросбанк, които в онзи момент са в процес на сливане. Придобиването на "Ейч Ви Би" даде възможност на италианците да удвоят мрежата си от банки в Централна и Източна Европа, тъй като благодарение на тази покупка освен на кредитните институции на "Ейч Ви Би" в България те получиха и дъщерните й банки в Хърватска, в Полша, в Събрия, в Босна и Херцеговина, в Румъния. През цялата 2006-а вървяха процеси на консолидация между банките на "УниКредит" и на "Ейч Ви Би" в страните, където всяка една от тях имаше своя кредитна институция. Така в България "УниКредит Булбанк" погълна "Биохим" и Хебросбанк. Всички консолидирани кредитни институции в Централна и Източна Европа, с изключение на банката в Полша, всъщност станаха владение на "Банк Аустрия", сега "УниКредит Австрия". Тя се превърна в централата на италианския си собственик за региона. Тази структура е свързана и с дългосрочни ангажименти, които италианската банка е поела към мениджмънта на "Банк Аустрия" в хода на придобиването на нейния собственик – германската "Ейч Ви Би". Именно тези ангажименти са изтекли през 2016-а и предвид новата структура на банковата група "УниКредит", установена от новия й главен изпълнителен директор Жан Пиер Мустие, всички дъщерни банки бяха извадени от контрола на "УниКредит Австрия" и преминаха на пряко подчинение на италианската банка. В това число и "УниКредит Булбанк".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст