ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Надцакване без козове

пенсионери

Каква e тази властова криза?

Защо политическата класа не ни харесва вече?

Друг народ ли си търси?

Ние като суверен сме призвани да заявим: "Вече сме толкова добре, че всеки пенсионер, на когото му звъннеш по телефона, мята по 10 бона през балкона."

Като написах "пенсионер", та се сетих – нека обърнем малко внимание на този по-жив от всякога фосил. Човека, който във фаза на вдетиняване кара за ден с кофичка кисело мляко и преоценен кренвирш. И затова му остават банкноти за диплене… Докато останалата част от населението харчи  на разсипия – я за нов телефон, я за стара кола, я за почивка в "лукса" на… Катерини.

Ноо! Пенсионерските рамене са създадени за гордост. Как така Оная с косата ще завари побелялата глава без пари и с отложена инвестиция за мраморни плоча и пейка?

На този фон се роди парадоксално политическо сиромахомилство. Патриотичният фронт поиска минимален размер на пенсията 300 лв. или консенсусна алтернатива: последна оферта – 200 лева.

ДПС пък иска 600 лв. минимална пенсия. Такава оферта даде  народният представител от ПГ на Движението Рамадан Аталай. Той се мотивира не с тежките съдбини на хората от третата възраст (за да не се обидят), а със застраховката да не кажат, че "ДПС е единствената политическа сила, която не иска увеличението на пенсиите".

Щото другият политически конкубинат (съжителство без брак) – БСП, също подкрепя пенсионния скок. "ПГ на "БСП лява България" ще подкрепи предложението за минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 200 лв.", обяви  депутатът Георги Гьоков.

"Атака" можем да я отбележим с подкрепа на онова искане отпреди година и половина – минималните пенсии да бъдат изравнени със средноевропейските, но не по-малко от 500 лева. Тогава Сидеров даде примери с дър­жави като Гана, Колум­бия, Салвадор и Перу, където пенсионерите са в пъти по-богати от нашите. Информацията пък му бе предоставе­на от социалния министър тогава Ивайло Калфин, комуто също не са чужди подобни залитания. Така че АВБ и тя е в кюпа на пенсионните мечтатели.

Надиграването с пенсионерска ръченица може и да е полезно за партийното здраве. Но все се намира някой редови диалектик, който да попита: "Откъде пари?"

Тук вече нещата отиват към икономическо магьосничество. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи: "ако бъде изчегъртано ДПС, ще има много пари", щото щели да се затрият обръчите от фирми. Човекът с хайдушка фамилия даде и по-бърз алтернативен вариант за още приходи – парите можели да дойдат от съкращаване на разходите за нови кораби, спиране на проекта по санирането и намаляване на броя на инвалидните пенсии.

Но най-убедителен е последният български антикомунист – депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Пари за по-високи пенсии можело да дойдат, ако пенсиите на висшите комунистически величия и на офицерите от бившата ДС се сведат до минималните. Тези гадове взимали съвсем незаслужено най-високите пенсии.

Това е надцакване без козове.

Неслучайно Радан предупреди, че първото нещо, което Каракачанов ще забрави, след като стане премиер, е скокът на пенсиите. Защото пари няма.

Само за протокола, но най-добрата поправка в пенсионна реформа е: на всеки, който се задължи след пенсиониране да живее не повече от три години (колкото е бюджетната прогноза), да му бъде удвоен размерът на пенсията.

Бат' Чаво, кандидат-пенсионер

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст