ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Намалява шансът за кабинет в този парламент

Парламент Валери Симеонов

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов още не е загубил напълно надежда, че Патриотите могат да съставят правителство, ако получат мандат, макар да съзнава, че шансовете им намаляват след отказа на депутатите от ГЕРБ да ги подкрепят. По-рано и председателят на БСП обяви, че трябва да се върви към предсрочни избори.

"Отговорното поведение е най-важно за нас. Трябва да бъдат взети всички възможни мерки, за да се избегне криза. Ще извършим това, което сме обявили. Ако президентът ни връчи мандат, ние ще го приемем. Но при тези декларации на ГЕРБ и БСП шансът за създаване на правителство намалява", каза Симеонов на 1 декември. По думите му отношенията на Обединените патриоти с ГЕРБ са много добри, но лошото там било, че решенията се вземат еднолично. Според него искането им за минимална пенсия от 300 или 200 лв. не било причина, а само повод за промяна в позицията на ГЕРБ. Просто била дадена нова команда, но някой друг трябвало да обясни на какво се дължи този обрат. Така Симеонов коментира заявката на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов за неподкрепа на кабинет на Патриотите, при положение че премиерът Бойко Борисов обеща такава след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Плевнелиев на 29 ноември.

В сряда (30 ноември) съпредседателят на Патриотичния фронт разясни в кулоарите на Народното събрание, че в едно евентуално следващо правителство е необходимо да влязат приоритетно хора, свързани с бизнеса. Попитан дали някои от депутатите трябва да станат министри, Валери Симеонов отговори: "Няма лошо да са от депутатите, стига да са професионалисти. За съжаление в този парламент по-голямата част от хората са политици. Така че вероятността да бъдат от депутатите е много по-малка. Лично аз уважавам хората, които са се доказали, хората, които са дошли от бизнеса, постигнали са успешен бизнес, изхранват други семейства и т.н. Това са хора отговорни. Лично моето предпочитание би било към такива хора, а не към хора, които са обикаляли само държавни и общински позиции."
Симеонов отново изтъкна, че фронтът би разговарял с всички парламентарни сили без ДПС и ДОСТ. "Въпреки заклинанията ние ще отидем доброжелателно и при ГЕРБ, и при БСП, и отново ще поставим искането за участие в едно национално отговорно правителство с професионалисти, не с политически лица", допълни той, уточнявайки, че "добри министри в България няма под път и над път".

Лидерът на НФСБ допусна и вероятността Патриотите да подкрепят кабинет с мандата на Реформаторския блок, но само при условие, че се работи по програма. Ако обаче правителството е на Патриотичния фронт, тогава програмата нямало да е много по-различна от тази на сегашния Министерски съвет, тъй като тя била добра.

Симеонов определи като жълтория писанията, че министър-председател ще е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. А на въпроса дали той самият би станал премиер отговори: "Въпросът не е кой ще бъде премиер, последната ми грижа е кой ще бъде премиер, важното е да се свърши работа. Ще търсим най-подходящата личност, аз не смятам, че съм."

Още по темата – на стр. 9

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст