ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОПЕК опроверга скептиците

ld.jr

ОПЕК ще добива дневно по 32.5 млн. барела нефт от януари 2017-а – с 1.2 млн. по-малко, отколкото в момента. Това съобщи на репортери във Виена иранският министър на петрола Биджан Намдар Занганех след края на съвещанието на членовете на картела на 30 ноември. Споразумението за ограничаване на производството на черно злато, което е първото от осем години насам, бе постигнато след седмици на напрегнати преговори. В резултат Техеран успя да извоюва правото да добива по 3.797 млн. барела дневно, почти колкото и в момента, а не както настояваше Рияд – за ограничаване на производството до 3.707 млн. барела.

Най-голяма е "жертвата" на Саудитска Арабия, която през тази година увеличи добива на горивото до рекордно високите 10.54 млн. барела на ден. От януари това количество ще бъде намалено с 486 млн. барела, сочат документите на ОПЕК. Вторият по големина производител на картела – Ирак, ще понижи добива с 210 млн. барела на ден. Очевидно страната се е отказала от претенциите да бъде третирана по специален начин и да увеличи производството, за да има повече средства за офанзивата си срещу Ислямска държава.

ОАЕ и Кувейт ще намалят добитото гориво съответно със 139 и 131 хил. барела на ден. А Русия, която не е член на ОПЕК, може да започне да помпа дневно по 300 хил. барела по-малко "в зависимост от техническите си възможности", коментира в Москва руският енергиен министър Александър Новак. Индонезия пък замрази членството си в картела. ОПЕК планира преговори със страните производителки на петрол, които не членуват в групата. Това ще стане през идната седмица в Доха.

Споразумението за намаление на добива на черно злато качи цените на горивото сорт "Брент" над 50 щ. долара за барел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст