ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полиция, съд и прокуратура са неефективни, смятат българите

Темида

Полицията е неефективна според 81%, съдът – според 78%, а прокуратурата – според 72% от запитаните в експресен телефонен сондаж. Проучването потвърждава традиционно негативната цялостна оценка на обществеността за ефективността на институциите, ангажирани с правораздавателния процес. Средно всеки седми от респондентите изразява мнение, че полицията, прокуратурата и съдът са неефективни, показват данните от експресен телефонен сондаж, проведен от Социологически екип „Институт за модерна политика“ в периода 29-30 ноември в рамките на изследователски проект „Съдебна реформа“, цитирани от медиите.

72,7% от гражданите одобряват действията на прокуратурата по повдигане на обвинения срещу бивши и настоящи министри за злоупотреби и корупция. Полицията е неефективна според 81%, съдът – според 78%, а прокуратурата – според 72%. На този фон трябва да се подчертае, че най-високи са оценките за ефективността на прокуратурата – 9.0%, докато едва 2.0% е делът на респондентите, които оценяват като ефективен съда, а 4.3% полицията. 37,3% е делът на респондентите, които смятат, че с обвиненията срещу бивши и настоящи министри прокуратурата си върши работата, но изразяват песимизъм, че заинтересовани сили ще попречат на прокурорите да си свършат работата. От своя страна 35,7% от пълнолетните граждани са на мнение, че прокуратурата си върши работата с повдигането на обвинения срещу бивши и настоящи министри, но впоследствие съдът ще оправдае обвиняемите.

Оптимистите са 17% – те са уверени, че съдът ще си свърши добре работата и ще осъди виновните. Според 27,3% от анкетираните, най-добре работи прокуратурата, защото има най-много повдигнати обвинения на високопоставени политици – депутати и министри. Други 25,7% са на мнение, че най-добре работи съдът, защото има най-много осъдени за корупция представители на политическия елит.

Значително по-ниско е доверието по този въпрос в работата на полицията – едва 9,7% е делът на респондентите, които смятат, че най-добре работи полицията, защото е разследвала най-много престъпления по високите етажи на властта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст