ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Матео Ренци подаде оставка след поражение на референдума

ренци

Италианският министър-председател Матео Ренци подаде оставка, след като понесе тежко поражение на референдума за конституционна реформа, предадоха световните агенции.

Италианците отхвърлиха предложените от Ренци промени в конституцията. Реформата предвижда съсредоточаване на властта в ръцете на правителството. Критиците я определят като антидемократична, а поддръжниците настояват, че тя ще направи Италия по-стабилна.

Според прогнозни резултати, цитирани от телевизия РАИ, предложението за конституционна реформа е получило подкрепа между 39% и 43%, а против него са гласували между 57% и 61% от избирателите. Избирателната активност достигна 68,41%.

Италианският министър-председател Матео Ренци призна поражението си на референдума и каза, че ще връчи оставката си на президента Серджо Матарела.

"Гласувалите с "не" победиха", заяви Ренци на пресконференция в своята резиденция. Той каза, че резултатът от референдума е съвсем ясен и че поема пълна отговорност за поражението.

"Когато загубиш, не можеш да се преструваш, че нищо не се е случило . . .  опитът на моето правителство приключва тук", заяви премиерът.

Ренци каза, че в понеделник следобед ще събере своето правителство за последно и после ще връчи оставката си на Матарела.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст