ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Окончателно: Ван дер Белен спечели президентските избори в Австрия

ван дер белен

Независимият кандидат Александър ван дер Белен печели президентските избори в Австрия, сочат първите прогнозни резултати, според които той е получил близо 54% от гласовете, без да се отчитат бюлетините, подадени по пощата

За Ван дер Белен това е втора победа в тази необичайна надпревара за президентския пост. Проевропейският бивш лидер на Зелената партия през май вече спечели 50,3% от гласовете във втория тур на изборите, след като на първия изоставаше от кандидата на Австрийска партия на свободата Норберт Хофер. Хофер обаче успешно оспори резултатите заради процедурни нарушения.

Президентските избори в Австрия привлякоха вниманието на международната общност, тъй като победа на Хофер след неочаквания резултат от референдума за излизане на Великобритания от ЕС би насърчил евроскептиците от крайната десница в цяла Европа, отбелязва ДПА.

Ван дер Белен заяви, че проевропейската позиция е била ключът за победата над евроскептичния му съперник Норбет Хофер, предаде ДПА. "Борих се за Европейския съюз от самото начало", каза Ван дер Белен в първите си коментари след обявяването на прогнозните резултати.

72-годишният политик е потомък на руснак и естонка, избягали от Съветския съюз в Германия и установили се в крайна сметка в Австрия. Той определя Австрия като своя родина, макар да признава, че е израснал като "дете на имигранти" в алпийската провинция Тирол. Ван дер Белен има зад гърба си близо четвърт век академична кариера като професор по икономика.

През 70-те години е членувал в Австрийската социалдемократическа партия и признава, че като младеж е гласувал за Комунистическата партия. В крайна сметка се присъединява към Зелената партия, която по-късно оглавява 11 години – до 2008 г.

Крайнодясната Партия на свободата вече призна поражението на своя кандидат за президент на Австрия Норберт Хофер, предаде АФП. "Искам да поздравя г-н Ван дер Белен за този успех", заяви тази вечер генералният секретар на партията Херберт Кикъл по обществената телевизия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст