ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

АБВ: Невъзможно е да се направи кабинет в този парламент

Парламент АБВ пресконференция

Невъзможно е в рамките на това Народно събрание да се формира нов кабинет. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова на пресконференция. 

Депутатът изтъкна, че сегашният парламент е с най-ниския рейтинг на доверие сред институциите и затова призова да се приеме обща декларация, в която от АБВ предлагат мерки за изход от създалата се политическа ситуация. Тя е безпрецедентна, защото за шест месеца ще имаме най-вероятно четири правителства – две редовни и две служебни.

Тодорова предложи, председателят на парламента Цецка Цачева да създаде експертна работна група за изработване на ново изборно законодателство. То трябвало да се състои от представители на политически партии, неправителствени и граждански организации, експерти и учени. Тази работна група можела да продължи работата си по време на служебните правителства и да предложи някакви варианти на следващото Народно събрание за нова избирателна система.

От парламентарната група на АБВ призоваха за намиране на консенсус по бежанския въпрос. Това щяло да стане след като политическите сили се откажат да превръщат тази тема в поле за битки, коментира Тодорова.

"Препоръчваме спазването на строга фискална дисциплина от следващите служебни правителства. Нека те да не изпадат в ненужни и необосновани разходи, така че редовно избраното правителство да разполага с ресурсите от приетия бюджет", каза още тя.

"Ще предложим тази декларация на утрешния председателски съвет на парламента и ще търсим съгласие по тези текстове. Така че мандатът на това Народно събрание да завърши с консенсус, градивност, както и да даде препоръки на следващите служебни правителства", завърши заместник-председателят на парламентарната група на АБВ .

Партията остро разкритикува смяната на борда на държавната оръжейна компания "Кинтекс". Според Румен Петков износът на "Кинтекс" щял да достигне 100 млн.лв. в края на година. По думите му било абсурдно да се подменя ръководството. "Настояваме за отговор от премиера Борисов, защото щом не взима отношение, значи е съпричастен с този подход. Дали си играят за последно десет не е наша работа да коментираме. Ние се противопоставяме на този подход в икономиката", добави той.

Петков бе категоричен, че сегашният парламент е не просто изчерпан, а е с най-ниската степен на подкрепа, сравнима с тази от времето на министър-председателя Жан Виденов.

Заместник-председателят на АБВ коментира заявката на турския президент Реджеп Ердоган да отвори границите с думите: "Когато предупреждавахме премиера Борисов, че трябва да бъде не толкова ласкателен към Ердоган, а да се бори за общоевропейска позиция и политика към Турция, тогава някак си другите предпочитаха или да не закачат темата, или да си мълчат". Петков обясни, че България е член на ЕС и на НАТО и трябва да търсим решение с тези инструменти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст