ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дянков: Проблемите ни са демографията, бавният преход към зелена икономика и слабата иновационна култура

Симеон Дянков - министър на финансите

Евродепутатът Ева Паунова и Симеон Дянков обсъдиха перспективите за растеж в България на лекция в Лондонското училище по икономика (LSE). Те изнесоха лекция, посветена на преодоляването на предизвикателствата пред България и Европа в момент на динамични геополитически промени.

"Трите основни предизвикателства пред икономическия растеж в държавите от Източна Европа са демографията, бавният преход към зелена икономика и слабата иновационна култура", обясни бившият финансов министър Симеон Дянков, който е директор на изследователския център за финансови пазари (Financial Markets Group Research Centre) към LSE.

Според Ева Паунова безспорно образованието трябва да е основен приоритет за следващото правителство, защото то е в основата на икономическия потенциал на едно общество.

По време на продължилата над два часа дискусия се акцентира и върху необходимостта от продължаване на реформата в съдебна система, за да може да се осигури правна сигурност за бизнеса и чуждите инвеститори.

България е една от първите държави в Европа, които използват част от средствата по Структурните и кохезионните фондове не само за грантове, но и за инвестиционни финансови инструменти. Изграждането на т.нар. Фонд на фондовете у нас, който ще започне работа през 2017 г., ще осигури не само изгодно рисково и дялово финансиране за бизнеса, но ще допринесе за развитието на капацитет за финансово инженерство у нас. Това ще ни направи по-подготвени за годините след 2020, когато бюджетът на ЕС ще се ориентира все повече към инвестиции, а не безвъзмездно финансиране.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст