ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дончев очаква кабинетът да управлява в оставка до 22 януари

Може да има разговори с Реформаторския блок за кабинет, силно скептичен съм относно шанса. Това коментира в кулоарите на парламента вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

На въпрос ще изкара ли правителството до 22 януари, когато Румен Радев встъпва в длъжност, той отговори: "Нима мислите, че има някаква друга алтернатива?".

Дончев припомни, че в крайна сметка принципната позиция е, че това НС е изчерпано, такова е и общественото мнение, затова той не вижда смисъл от опит да се сглоби трудно "неустойчива политическа конструкция".

Нека все пак РБ да получи мандата си, не искам да отричам в аванс, няма причина и проблем да не се проведат разговори, въпреки оценката ми, че потенциалът е изключително скромен, допълни вицепремиерът в оставка. ГЕРБ все пак били готови да чуят аргументите на Реформаторите и техните предложения преди окончателно да решат.

Томислав Дончев обаче е категоричен, че не може да става и дума за несериозни, според него, формати – кабинет с друг премиер и досегашните министри. В крайна сметка министрите са част от един политически организъм, "това не са трансферни футболисти, които ги местим от един отбор в друг", каза той.

Според вицепремиера в оставка звучи изкусително кабинет без политически лица, защото повечето хора не обичат политиците. Но, подчерта Дончев, най-опасната конструкция са неполитически лица, защото не е ясно кой носи отговорност за тях.

Освен това, продължи той, да сложиш на министерско или премиерско място неполитик е изначална безпомощност, тъй като министър-председателят и министрите трябва да правят политики, не са чиновници да резолират преписки. А и, според него, ресурсът от неполитици експерти в области като икономика, еврофондове, финанси у нас бил скромен.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст