ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокуратура срещу съд – кой бави делата?

Нов рунд между мнозинството и опозицията във Висшия съдебен съвет (ВСС) раздуха за пореден път отколешния спор кой бави повече наказателните дела – съдът или прокуратурата? Крамолата започна в средата на ноември, когато главният прокурор Сотир Цацаров внесе в съдийската колегия на съвета справка за забавени в софийските районен и градски съдилища наказателни дела с повече от две години. Софийският градски съд (СГС) опроверга информацията и на свой ред обяви, че много от делата се бавят на съдебна фаза заради искания на прокуратурата да се съберат нови доказателства.

Градският прокурор на София Емилия Русинова обясни, че данните са събрани от Унифицираната информационна система на прокуратурата и са съпоставени с тези в съдебните сайтове. Русинова се извини за некоректно поднесената информация по едно от четири конкретни дела, но за останалите настоя, че забавата е факт. Председателят на СГС Калоян Топалов контрира отново с отворено писмо, в което заяви, че градската прокуратура получава всеки месец копия от влезлите в сила присъди с мотивите и решенията на инстанционния контрол. Оказа се, че информацията в отделните информационни системи се разминава чувствително и всеки разполага с различни данни за хода на делата.

Последва искане на опозицията във ВСС "за защита на независимостта на съда", което беше отхвърлено от мнозинството. На съдебния инспекторат пък беше възложена проверка в двете софийски съдилища, от която да стане ясно къде е истината. С минимално мнозинство мина и предложението да бъдат проверени и водените от прокуратурата досъдебни производства през същия двугодишен период. Дебатът обаче показа, че в основата на всичко е не желанието да се подобри съдопроизводството, а неспирният конфликт между групите в кадровия орган.

По сигнал на Цацаров съдебният инспекторат предложи, а съдийската колегия образува дисциплинарно производство срещу бившата председателка на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Стана ясно, че главният прокурор е поискал такава мярка и по отношение на съдията от районния съд в столицата Петко Петков, който  беше заместник-министър на правосъдието по времето на Христо Иванов.  Петков не пестеше критики към ръководството на прокуратурата във връзка със съдебната реформа, което му струваше преподавателското място в Националния институт на правосъдието на проведения неотдавна конкурс.

Мирослава Тодорова беше уволнена през 2012 г. след дисциплинарно производство, образувано по настояване на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, но съдът я възстанови на работа в системата. Междувременно Тодорова заведе дело за клевета срещу Цветанов, което беше изпратено за разглеждане в Пловдивския окръжен съд. Тогава стана ясно, че неговият председател Веселин Хаджиев е предоставил в кабинета си делото на Цацаров, за да го чете.

Мирослава Тодорова освободи поста председател на съдийския съюз и прекрати напълно публичните си изяви, но очевидно главният прокурор я ползва и сега за пореден удар срещу "вражеския" лагер.

Сигналът на Цацаров срещу Тодорова е по конкретно дело, но инспекторатът е решил да ревизира цялостната ѝ дейност в Софийския районен съд, където тя беше понижена след отмяната на уволнението й. Предложението на съдебния инспекторат за образуване на дисциплинарно производство е от юни и Мирослава Тодорова е написала възражение по него, като отново се е оправдала с високата си натовареност. В края на ноември инспекторатът предлага да й бъде наложено наказание, но едва сега става ясно, че ново наказание грози съдийката.  

Както обикновено, във ВСС се изпокараха при разглеждането на точката от дневния ред – защо е внесена толкова спешно, изтича ли давностният срок, поръчково ли действа инспекторатът. Забавеното от Тодорова дело е образувано по искане на прокуратурата за разкриване на банкова тайна по реда на Закона за кредитните институции. Вместо да се произнесе в рамките на законовия 24-часов срок, Мирослава Тодорова прави това на 26-ия ден. Във възражението си тя посочва, че предварителната проверка на прокуратурата е продължила повече време, но в хода й са установени по-малко обстоятелства, отколкото в хода на съдебната процедура.

Съюзът на съдиите не закъсня да огласи своя декларация в защита на бившата си председателка. Те упрекват мнозинството в съдийската колегия на ВСС, че демонстрира избирателно отношение и използва силов подход по отношение на неудобни съдилища и съдии. Организацията припомня, че двете наказателни отделения на двете софийски съдилища са проверени неотдавна и констатациите им са били на разположение на ВСС и на инспектората както по отношение на цялостната дейност на отделенията, така и на отделните съдии. Дисциплинарни производства са образувани обаче изключително по предложения на председателя на СГС, а съветът е пасувал. Съдийският съюз сравнява бездействието на съвета с активността на главния прокурор. И твърдят, че прокуратурата изобщо няма право да извършва проверка на дейността на съда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст