ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Върнаха и втория мандат

Спазвайки обещанието си, лидерът на БСП Корнелия Нинова за по-малко от 5 минути получи и върна в сряда (7 декември) проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на сегашното Народно събрание. Държавният глава Росен Плевнелиев връчи издадения указ на Нинова, придружена от ръководството на парламентарната й група, която го прие и веднага върна предварително подготвения от БСП отказ. 

"Червените" смятат, че 43-ото Народно събрание е с изчерпани ресурси, не може да състави трайно мнозинство и да гарантира стабилност. Така че е необходимо по-бързо да се върви към предсрочни избори. "БСП е в опозиция и ще носи отговорност, когато спечели парламентарни избори, вземе мандат и управлява страната. Ако трета политическа сила получи мандат и прави опит за съставяне на правителство, ние оставаме в опозиция в рамките на този парламент. Смятаме, че неговият ресурс е изчерпан, че доверието в него е изчерпано и че трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори", коментира Нинова, допълвайки, че бавенето на процедурата за назначаване на служебен кабинет не гарантира стабилност, а обратното .

На срещата с Плевнелиев от БСП са обърнали внимание, че в последния месец правителството в оставка взема решения, от които би трябвало да се въздържа. Възлага обществени поръчки за над 1.4 млрд. лв., прави назначения, урежда политическите си кабинети на административни служби, излиза с предложения за изпращане на посланици. Нинова смята, че е необходимо  служебният кабинет, който държавният глава ще назначи, да спре тези действия.

Лидерката на социалистите уточни също така, че БСП уважава решението на новоизбрания президент Румен Радев и че той няма да вземе участие в сегашно подреждане на служебно правителство. По думите й: "Ние сме на същото мнение – че той освен по конституция няма право в момента да се меси във вземането на тези решения. Не би трябвало да участва и да носи отговорност за политически решения, които не са негови“.

Интересното е, че в деня след втория тур на изборите през ноември действащият държавен глава покани на среща новоизбрания. И на излизане Румен Радев обясни, че на продължилата час и половина среща не са обсъждани конкретни имена, но той е получил "уверението" на Росен Плевнелиев, че ще определи състава на служебния кабинет след консултации с него. "Благодаря на президента Плевнелиев за поканата. Срещата бе изключително ползотворна, знакова. Това означава приемственост в политиката на президента", изтъкна тогава Радев. Само седмица по-късно обаче той коментира, че "служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев“ и че разчита на неговия "опит и професионализъм да състави добро служебно правителство".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст