240-те района на Слави – административен миш-маш

Парламент Антони Тренчев

Реформаторите разкритикуваха предложенията на "Шоуто на Слави" за разделяне на България на 240 едномандатни района. Според юриста Димитър Делчев това райониране за мажоритарния вот е тотален миш-маш, който ще доведе до пълен хаос.

В сряда (21 декември) сценаристът Тошко Йорданов донесе в Народното събрание проект за райониране, разработен от математици от Софийския университет, придружен от карта. На нея страната е разделена на 231 едномандатни района, а девет са за чужбина, като три от тях за Турция. Тази карта трябва да бъде прикачена към законопроекта за мажоритарна избирателна система, предложен от омбудсмана Мая Манолова преди месец. Независимият депутат Георги Кадиев го взе присърце и се ангажира да го вкара за обсъждане в пленарната зала.

По повод на недостатъците на проекта за райониране Делчев обясни: "Първо – важно е да има актуално преброяване в България, което да каже колко души точно има в районите. Второ – да се изчистят "мъртвите души" от избирателните списъци. Трето – това не може да бъде вкарано без дебат." Най-големият кусур на предложеното административно деление обаче било абсолютно нелогичното разкъсване на едно населено място на два избирателни района, докато в същото време отстоящи на километри едно от друго селища са обединени в един район. "Не се прави така. Искам да дам само няколко примера защо това е миш-маш. Исперих – град с 18 хил. население, който според картата на сценаристите е разделен на два избирателни района. Копривщица пък, например, със село Равно са на 90 км едно от друго, а са събрани в един избирателен район", посочи Делчев.

Не е ясно също кой и защо е решил, че район Видин трябва да има трима народни представители, а не четирима. "Район Видин се приравнява на район Турция, което е абсолютно неприемливо. Освен това в новите райони има подрайони, в които не живее никой", изрази недоумението си депутатът от Реформаторския блок. Според него и колегите му въпросният модел на райониране е в интерес на една-две партии.

Реформаторите настояха още, че по закон на следващите избори трябвало вече навсякъде да има въведени машини за гласуване, и те щели да следят дали това се спазва. Депутатите от партията на Меглена Кунева пък отново извадиха своите предложения за въвеждане на регресивна скала за определяне на размера на партийните субсидии, която би трябвало да ги ограничи.

Междувременно и доц. Димитър Шишков от ДБГ изрази мнението си, че "мажоритарното гласуване е тежък популизъм – псевдоинтелигенти подведоха хората". "Богатите и известните ще си напазаруват политици и ще ги вкарат в парламента, а гражданите бяха използвани за тези цели. Районирането от вносителите му е направено по безобразен механичен начин", коментира той. Шишков изтъкна, че само в Джибути има чисто мажоритарно гласуване в два тура, затова Реформаторският блок е твърдо против мажоритарния вот. По думите му могат да се направят две неща в тази посока – гласуване с преференции без праг или въвеждане на смесен вариант, като в Германия – мажоритарни мандати с пропорционална система.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст