Искат оставка на шефа на ИАРА

Протест рибари

Докато политиците умуваха дали да запазят властта и колко, протестите  на рибари от цялото Черноморие не стихват. Хората, обединени в двете национални рибарски организации “Черноморски изгрев” и “БГ Фиш”  се оплакват действията на държавата в сектор "Рибарство". От бранша обясняват лошо управление в сектора и неспособността на Министерство на земеделието да ограничи своеволията в дейността на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури – Бургас. Те директно обвиниха  ръководството  на агенцията в репресии, дори упражняване на физическо насилие.

Според протестиращите, те били притискани от всякакви проверяващи, които им пишели актове за незначителни нарушения, в които аргументите буквално били изсмукани от пръстите.

Рибарят от Балчик Красимир Петров казва, че не смее  да влезе в морето, тъй като винаги се намира някой, който да му напише някакъв протокол за нарушения, последван от съставяне на акт.

От там започва съдебна сага по оспорването му в съда. Георги Андонов от Созопол пък разказва, че след като отказал да разпише съставения му акт бил заплашен по телефона от юрист-консулта на Агенцията , че ако не подпише документа ще получи още няколко. Така и станало – връчени му били още… четири.

Председателят на Риболовното сдружение “Черноморски изгрев”  Емил Милев директно определя действията на ИАРА като репресивни.

 Рибарите настояват за сериозни законови промени, тъй като сегашните били механично преписани от европейското законодателство, а това не давало възможност на бранша да упражнява спокойно дейността си. Д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията производители на риба е на мнение, че отдавна е трябвало да има електронни дневници за докладване данните за уловите. Тяхната липса е причината  България години наред не може да поиска увеличение например на квотата за калкан.

Протестиращите дойдоха и в столицата, за да поставят своите искания. Те бяха категорични, че изпълнителният директор на ИАРА Валентин Вълков трябва да подаде оставка. Освен това настояха за сериозни административни промени в ръководството на цялата държавна структура. Рибарите са единодушни, че е нужно секторът да се управлява от компетентни хора.

В отговор на случващото се, директорът Вълков излезе с отворено писмо в което обвини протестиращите, че провеждат организирана кампания срещу работата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Официалните мотиви за нея са “репресивни действия” от страна на служители, както и “некомпетентност и липса на професионализъм” на ръководството на Агенцията, се посочва в писмото. Вълков, обаче казва, че не желаел да коментирам персоналните нападки и квалификации спрямо него, но открито заявява, че единствените репресивни действия в случая са тези, които сам налага върху собствените си житейски принципи – отговорност, честност, толерантност и коректност. Той определи обвиненията като безотговорни и по всяка вероятност продиктувани от други интереси.

Що се отнася до поставените въпроси, Вълков обяснява, че голяма част от тях са напълно основателни и тяхното решение наистина било на дневен ред. В писмото му не липсва и литература в стил късен соц. В него се казва: “Морето е природен обществен ресурс и наш дълг е да подхождаме отговорно към опазването му, за да се гордеят децата ни с нас. Трябва да опазим и да им оставим в наследство морето чисто, за да продължи то да дарява живот. Считам, че е време за отговорни решения и действия от всички в бранша и най-вече по-добър диалог,  за да гарантираме дългосрочното развитие на отрасъла чрез устойчива експлоатация на ресурсите.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст