Жена, злоупотребила със средства по европейски програми, е осъдена по обвинение на ОП – Велико Търново

Темида

Жена, която не е използвала по предназначение отпуснати от ДФЗ средства за развитие на ферма за калифорнийски червеи е осъдена по обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново. Наложено й е наказание осем месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 е отложено с изпитателен срок от три години.

Делото се разгледа от съда по реда на съкратено съдебно следствие при което подсъдимата се призна за виновна и прие за верни фактите изложени в обвинителния акт. Камелия Е. е осъдена за това, че в периода 07.07 – 07.09.2010 г. използвала не по предназначение /изграждане на ферма за калифорнийски червеи в с.Глушка, общ.Дряново/, получени финансови средства – сума от 24 446 лв., отпуснати от фондове на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони, предоставени от Европейския съюз на българската държава, по мярка 112 – „Създаване на стопанства на млади фермери – престъпление по чл.254б, ал.1 от НК.

Добромир Г. – познат на обвиняемата, искал да отглежда калифорнийски червеи, но не отговарял на условията да кандидатства по програма за развитие на селските райони. Затова предложил на Камелия Е. да кандидатства за мярка „Създаване на стопанства на млади фермери“ за отглеждане на калифорнийски червеи. Уговорили се той да извършва дейностите по поддръжка на фермата, а при получаване на финансиране от ДФЗ тя да му предостави половината сума. Обвиняемата се регистрирала като земеделски производител, сключила договор с Добромир Г. за наем на собствения му имот в с. Глушка, където вече била изградена фермата, регистрирала животновъдния обект и подала заявление до ДФ „Земеделие" за подпомагане по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери" с проект за разширяване на фермата до 420 кв.м. в период до 2015 г.

На 18.05.2010 г., обвиняемата подписала договор с ДФЗ, като получила право да ползва безвъзмездна финансова помощ в размер на 48 892 лева. През юни 2010 г. служител от ОДФЗ – В. Търново извършил проверка на място на създадената ферма в с.Глушка и установил, че проектът на бенефициента е реален и отговаря на условията за субсидиране. Междувременно Добромир Г. починал.

Първият транш от 24 446 лв., бил преведен на 07.07.2010 г. по сметка на обвиняемата. От преведените пари от ДФЗ, тя заплатила 1000 лв. по издадената запис на заповед за закупуване на червеи, а останалата част използвала за собствени нужди – покупки във различни магазини, погасила задължение по изпълнително дело при ЧСИ, а през 2011 г. заминала за чужбина. Реално, обвиняемата не извършила инвестициите, основните дейности и цели, предвидени за изпълнение в бизнес–плана й не осъществявала никакви дейности по отглеждането на калифорнийски червеи, а отпуснатите й от ДФЗ финансови средства използвала за собствени нужди.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст