Макросредата за малкия бизнес не е добра, твърди експерт

бизнес-работа-умора-чиновници

Едва 739 предприятия у нас работят с повече от 250 души. 366 хиляди са микрофирмите с персонал до 9 души, 24 хиляди фирми работят с до 50 души, а  4 500 разполагат с между 50 и 250 души. Над 99% от всички регистрирани фирми са в сферата на малкия и средния бизнес.Това заяви преподавателят в Югозападния универститет доц. Пламен Пъчев пред БНР. 

"Ние постоянно се молим на този сектор, произнасяме декларации, постоянно се опитваме да го стимулираме, но в крайна сметка нямаме нито качествена пазарна конкуренция, нито качествен пазар. Малките фирми са деградирали до едни структури със средна заетост 5.8 – 6 души и се занимават предимно с търговия, нямат високотехнологични продукти, имат слаб дял в износа и не са добре застъпени в наукоемките отрасли", коментира доц. Пъчев.

Според него в макросредата на българската икономика за 25 години преход не сме създали условия да направим тези фирми силен участник създаването на брутния вътрешен продукт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст