Радан Кънев: ГЕРБ повече няма да спечели избори

Парламент Радан Кънев

"Времето на кръглите маси и овалните кабинети в българската политика свърши. Време е за битка." Това заяви председателят на ДСБ Радан Къндев на открита лекция на тема "България пред коренна промяна. Договорът за Нова българска република". Тя цели да събере българските демократи в общ политически проект.

"Толкова е бавно, толкова е мъчително и всеки държи и не може да отстъпи от своето гениално мнение, а така комунистите винаги побеждават", заяви той. В същото време Кънев смята, че "ГЕРБ повече не може да спечели избори, не може повече да експлоатира страха от червените"

"Много фирми са убедени, че данъците са кражба от малките, която отива в джобовете на партийните олигарси", каза още Кънев.Той предлага да се съкрати с 50% администрацията, а 25% от нея да мине към местната власт, след децентрализация.

Със сигурност трябва да се промени образованието, очерта друга от идеите в договора Кънев. Той даде пример, че за последните години 10 пъти са се повишили средствата за образование, но без ефект.  "Доброто образование е близо до общините и семействата, както е в Европа и както е било в българското Възраждане. Семейството знае какво образование иска за детето", посочи лидерът на ДСБ.

"Тупането по рамото и снимането с чужди лидери, "Конграчулейшънс Борисов" не е външна политика, това е шоу бизнес, каза още Кънев. Той смята, че тежкият проблем на ЕС е в мигрантската вълна и тежката финансова криза в Южна Европа.

По думите му е необходима политическа победа на всички убедени демократи заедно, а ролята на коректив и на малък сътрудник на властта е минало. "Ние трябва да се борим за победата. Това означава, че без всякакво съмнение ние трябва да се борим заедно и се радвам, че тук са колегите от Гражданския съвет на Реформаторския блок – Мартин Димитров, Петър Славов, Трайчо Трайков, колеги от учредителите на новата партия "Да, България", заяви той. И поясни, че всички те заедно трябва да се борят с бедността и корупцията и не могат да си позволят практиката на протяжни коалиции и пазарлъци.

"Днес ние протягаме ръка към всички хора, които споделят тези каузи, към всички убедени демократи, към българските предприемачи и към всички политици от дясното и центъра. Призоваваме ги към съюз, който да отхвърли подмяната и да сложи началото на обща борба за Нова българска република, основана на възрожденския национален идеал и на националния интерес в модерната глобална епоха на несигурност", се казва в обръщение към гостите на форума.

Договорът за Нова република е публикуван на сайта на ДСБ и гласи:

Ние, “Демократи за силна България” отхвърляме категорично подмяната на възрожденския републикански идеал, която продължава вече 70 години, във времена на диктатура и на фасадна демокрация.

1. Всеки българин трябва да има свободата да се развива, образова и забогатява съобразно заслугите, труда и усилията си, а не партийната си принадлежност.

Поставяме националния интерес, националната икономика и просперитета на хората над привилигированите партийни прослойки и властваща олигархия.

2. Нашите пари и нашите данъци трябва да остават там, където са изработени – в семейството, във фамилния бизнес , да са на разположение на училището, в което учат децата ни, на болницата, в която се лекуват родителите ни, на общината, в която е домът ни.

Ще се изправим със силата и енергията на хората срещу заграбването на цялата политическа, икономическа и съдебна власт в ръцете на централната администрация, за сметка на българските семейства, малки предприятия, традиционни граждански обединения и общини.

3. Голямата цел е власт на закона, силни национални институции, малка и независима администрация, обърната към гражданите, семействата и бизнеса.

Противопоставяме се на завладяването на държавата и подчиняването на свободата на словото от политическата мафия, стопанските картели и чужди политически и икономически интереси.

4. Първата ни задача е учредяване на независима антикорупционна прокуратура, силна армия в НАТО, служби за сигурност, които да гарантират националната независимост и дипломация, която да осигури силен български глас в единна Европа.

Ще се борим срещу корупцията вътре в държавата и изнудването от външни сили, които пробиват държавната граница и отдалечават народа ни от неговите възрожденски европейски цели.

5. Няма да допуснем унищожаването на българската природа и монополизирането на нейните ресурси от мутри и олигарси.

Природата е това, което сме наследили от дедите си и оставяме на внуците си. Нейното опазване и развитие в интерес на местните общности е основа на българския патриотизъм.

6. За нас образованието, науката и грижата за здравето на хората са най-важните устои на държавността, а възкресението на българския дух е пряко свързано с възраждане на националните културни и спортни традиции.

Ще се борим за качествено образование, сигурно здравеопазване, уважавани културни институции и силен спорт.

7. България е част от европейската цивилизация. Убедени сме, че без християнски добродетели и национални традиции не може да се гради съвременното българско общество. Родолюбието и патриотизмът се възпитават в семейството и училището и утвърждават от институциите, които формират държавността.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст