В съдебната система трябва да влязат кадърни и почтени хора

Адвокат Екимджиев

Според адвокат Михаил Екимджиев препоръката не изненадваща, а е единствено възможната, при строго йерархичната и почти военнизирана структура на Прокуратурата. По думите му, това е единственият начин да бъде персонализирана отговорността на главния прокурор за провала на неговите подчинени.

Трудно е да се обясни дали прокуратурата ще заработи по- добре, ако бъдат изпълнени европрепоръките. Смисълът на една същинска съдебна реформа е в нея да попадат почтени и ерудирани хора, които да не са политически и бизнес обвързани, отбелязва Радио-Пловдив. 

Съдебната система не може да бъде контролирана нито от законодателната, нито от изпълнителната власт, затова е  изключително важно  в нея да попадат кадърни и независими хора, а ръководителите й да бъдат професионалисти и почтени магистрати, коментира правозащитникът. Той добави, че у нас през изминалите 20 години в системата попаднаха  други тип хора – некадърни, зависими, угоднически настроени магистрати.

Позицията на юриста е, че ВСС беше избран по порочни правила, нямаше яснота кой – кого номинира като резултатът е избраното във ВСС прокорупционно лоби. Некадърните протежета на Цацаров и шефа на ВАС дирижират решенията в съвета, каза Екимджиев, който е сред учредителите на новата партия на Христо Иванов. 

Той определи като позитивен факта, че млади съдии от Софийския районен съд, а не протежета, са  показали своята независимост, протестирайки пред ВСС. Адвокатът изрази надежда, след този протест,  синдромът на срама в прокорупционното лоби в Съвета да се появи.  От друга страна те са толкова обръгнали, толкова сервилни, че може и да ме опровергаят, добави той.

Първата стъпка за решаването на един проблем е свободното говорене. През него повечето хора у нас, при това активните и образованите, ще разберат значимостта на съдебната система за нормализиране на ситуацията в страната – обобщи адвокат Михаил Екимджиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст