Италианското правителство одобри 20 млрд. евро за спасяване на банките

джентилони

Италианското правителство одобри пакет от 20 млрд. евро за спасяване на банковия сектор в страната. Малко след съобщението за правителственото решение, банка "Монте деи Паски" обяви, че ще се възползва от спасителния фонд за рекапитализацията си. От началото на годината акциите на банката загубиха 87 процента от стойността си. Усилията ѝ да събере сама 5 милиарда евро от инвеститорите се провалиха седмица преди изтичането на крайния срок, даден от Европейската централна банка (ЕЦБ).

В изявление след снощното заседание на кабинета премиерът Паоло Джентилони увери 40-те хиляди дребни вложители в "Монте деи Паски", че средствата им ще бъдат гарантирани.

"Тази интервенция е много важна. С нея постигаме две цели. Първо: възможно най-голяма защита на спестяванията. И второ: правим нашата банкова система по-здрава и по-солидна. За нашата трета по големина банка – "Монте деи Паски", днес е важен ден. Оставяме зад гърба си притесненията и даваме гаранции на вложителите за бъдещето ѝ", заяви Джентилони.

Ако всичките 20 милиарда евро от спасителния фонд бъдат използвани, публичният дълг на Италия – един от най-високите в еврозоната – ще достигне 134 процента от брутния вътрешен продукт. "Лошите" заеми на банковия сектор в страната се оценяват на 360 млрд. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст