Забранено е движението на всички МПС в областите Силистра, Шумен, Варна, Разград и Русе

КАТ-Зима

Наложена е забрана за движение на всички превозни средства в няколко области – Силистра, Шумен, Варна, Разград и Русе. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на брифинг във връзка с актуалната пътна обстановка: "Има пълна забрана за движение на всички коли и на всички тежкотоварни превозни средства по абсолютно всички пътища от републиканската пътна мрежа. Причината е, освен силният снеговалеж, ураганният вятър, сериозните навявания и нулевата на места видимост на всички пътища в тези области, в които имаме пълно затваряне. Максималната видимост на някои от местата е 10 метра.

Току-що издадохме разпореждане за пълно затваряне на цялото движение на участъка от АМ "Тракия" от Карнобат до Бургас, както и на стария път I-6 от "Петолъчката" до Бургас, тъй като там също освен за обилния снеговалеж, който продължаваше цяла нощ, в момента има много силен вятър, много сериозни навявания и видимостта е паднала под 10 метра.

Обходният маршрут в посока София – Бургас е през Зимница – Елхово – Средец", уточни министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.

Ниската видимост може да доведе до пътни инциденти и катастрофи, предупреди тя. Още снощи е въведена пълна забрана за движение на тежкотоварни превозни средства на територията на цялата страна. От обед нататък ще почнем поетапно да пускаме тежкотоварното движение единствено и само по направлението от София към Кулата, Гърция. Това ще е единственото направление, по което ще можем да пуснем тежкотоварен трафик. На всички останали места на територията на цялата страна ще остане пълната забрана за тирове.

Затворен е проходът Петрохан заради паднали лавини. Обиколният маршрут е по АМ "Хемус" и през Ботевград, Мездра, Монтана, уточни Павлова. В планинските райони автомобилите трябва да бъдат оборудвани и с вериги. Видимостта на АМ "Хемус" също е малка, предупреди Павлова и призова хората да шофират с максимум 40 км/ч. Затворен е участъкът от АМ "Хемус" от Шумен до Варна, както и пътят Варна – Добрич.

Затваряме автомагистрала "Хемус" в участъка от Шумен до Варна, както и пътя Варна – Добрич и за леките коли. Ще бъде затворена, докато не намалее вятърът и не спрат навяванията, обясни още Павлова.

Спряно е движението по АМ "Тракия" в участъка от Зимница до Бургас.

Движението на тежкотоварни автомобили по АМ "Марица" вече е разрешено.л

Отворени са Проходът на Републиката, Ришки проход, Хаинбоаз и Шипка. Отворени са пътищата към курортите през Предела и Превала, но отново само за леки коли.

Откакто са въведени забраните, няма нарушители, пътни инциденти и затворени участъци заради аварирали автомобили, допълни министър Павлова.

Началникът на отдел "Пътна полиция" в ГДНП комисар Бойко Рановски препоръча колите да се движат с ниска скорост зад снегорините, а не да се опитват да ги изпреварват, което създава риск от запушване на пътя и затваряне на цели участъци. Рановски призова водачите да се движат с автомобили, подготвени за зимни условия.

Предупреждение за опасно време е в сила за цялата странa. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст