Герджиков потвърди, че може да е служебен премиер

Първа годишна среща на „Милениум Клуб България“ - проф. Стефан Воденичаров. проф. Огнян Герджиков

Спряганият за служебен премиер Огнян Герджиков съобщи, че е имало предварителен разговор с новоизбрания президент Румен Радев за поста. "Имаше най-общ разговор, като някаква идея, за която аз не съм казал нито да, нито не. Нищо категорично не мога да кажа. Дали ще се стигне до мен, е въпросът. Трябва да се пита Радев", каза проф. Герджиков пред БНТ.

Той призна, че до някъде се бил изненадал, когато е бил потърсен от Радев за разговор, защото бил убеден, че има много по-сполучливи фигури за поста. Той отказа какво би решил, ако бъде поканен да оглави служебния кабинет. "Като се стигне до крайното решение, тогава ще реша дали да приема, или откажа", заяви Герджиков. По думите му Радев е балансиран човек, здраво стъпил на земята и ще търси баланс, едва ли би избрал кабинет, "изцяло оцветен в червено или в синьо, или партийно украсен".

Политическа криза няма, заяви проф. Герджиков. "Това са нормални процеси навсякъде по света – правителство да подаде оставка. Драма би настъпила, ако след като се насрочат новите избори и тогава новият парламент да не може да излъчи правителство. В Белгия, Италия сме наблюдавали такива процеси. Тогава може да се говори за политическа криза", обясни той.

Според Огнян Герджиков президентът Росен Плевнелиев не е нарушил Конституцията и е постъпил правилно, като е не е назначил служебен кабинет, който би работил само три седмици. На 22 януари Радев ще встъпи в длъжност. След това той трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи парламентарни избори. "След като встъпи в длъжност, Румен Радев има едноседмичен срок да назначи новия служебен кабинет и едновременно с това да разпусне парламента", обясни процедурата Герджиков

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст