Обама: Подцених влиянието на хакерските атаки

обама

Американският президент Барак Обама призна снощи в интервю за телевизия Ей Би Си, че е подценил влиянието, което би могла да има една кампания на хакерски атаки и дезинформация в демократичните страни. Това признание той направи два дни след огласяването в САЩ на доклад на американските разузнавателни служби за руската намеса в предизборната кампания в САЩ, предаде Франс прес.

В интервюто Обама отрече да е подценявал руския си колега Владимир Путин, който според американските разузнавачи е организирал тази кампания за хакерски атаки и за манипулиране на медиите по време на предизборната кампания. 

"Мисля обаче, че подцених начина, по който в тази нова информационна ера, е възможно дезинформацията, компютърните атаки и този род неща да повлияят върху нашите отворени общества, да се промъкнат в нашите демократични практики", заяви Обама и подчерта, че тази тенденция се ускорява.
Той припомни, че в Европа тази година предстоят избори в много страни съюзници на САЩ в НАТО и призова за бдителност.

Обама каза, че е поръчал доклада от разследването за руската намеса в американската предизборна кампания по-специално за да бъде сигурен, "че това е нещо, което Путин вече прави от известно време в Европа, на първо време в бившите страни сателити на Русия, където много хора говорят руски, но сега все повече и повече и в западните демокрации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст