Пада ти шапката от технологиите в Лас Вегас

дрон-риболов

Телевизори тънки като тапет, дронове, които могат да се гмуркат под вода, компютри с размера на кредитна карта. Това са само част от устройствата, които бяха показани на приключилото преди дни изложение за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас. Почти всички големи производители на компютри, умни автомобили, фитнес технологии, смартфони, домашни уреди и т.н. бяха в Меката на хазарта да покажат своите последни продукти. Наистина, някои технологични гиганти като  Apple и Google отсъстваха. Те предпочитат да организират собствени събития за демонстриране на своите иновации. Но колоси като Samsung, Sony, LG, HTC и др. предложиха достатъчно широк поглед към новите трендове в технологиите. 

 

1. Проектът Valerie на компанията Razer 

Когато използваш лаптоп за работа, искаш да послушаш музика и да поиграеш някоя игра за разтоварване, един екран невинаги е достатъчен. Е, разработката на компанията Razer – Valerie включва цели три монитора. Наред с основния, разположен в центъра, има и два сгъваеми, разположени от двете му страни. Те могат да се използват както всеки поотделно, така и заедно, формирайки един гигантски екран. Всеки дисплей е с диагонал 17 инча и поддържа 4К резолюция. Като недостатък се изтъква тежестта на преносимия компютър – около 5.4 кг, което е доста над тежестта на стандартния лаптоп.

   

2. Компютър като кредитна карта от Intel

Пълната противоположност на проекта Razer идва от Intel. Техният миникомпютър с размери на стандартна кредитна карта е разработен така, че лесно да се пъха в смартустройства. Целта е той да спомогне за бързото осъвременяване на софтуера на умни хладилници, интерактивни павилиони за продажби, свързани камери за наблюдение и други подобни чрез заместването само на един компонент от тях. Така вече няма да се налага да се купуват изцяло нови системи след появата на нови стандарти за свързаност или още по-бързи процесори. Иначе, миникомпютърът разполага с всички компоненти на стандартните устройства – процесор, памет, твърд диск и безжична връзка. 

 

3. Дронът PowerRay Aquatic 

Представеният в Лас Вегас нов дрон  PowerRay Aquatic ще зарадва  всеки риболовец. Ако седите дълго време на брега на река или язовир с въдицата в ръка и точната стръв, но въпреки това нищо не кълве, технологиите идват на помощ. Водоустойчивият робот може да се потапя до 30 метра под водата, където да използва специално приложение и сонар, за да открие рибата в радиус от 40 метра около него. Системата за WiFi дава възможност снимките и видеото от камерата с 4К резолюция, заедно с данни за подводния пейзаж и температурата на водата, да се предават към всеки телефон с операционна система на Apple или Android.  За още по-непохватните има и специална светлина, която подмамва рибата към дрона, както и контролирана от разстояние кукичка с примамка на нея. 

 

4. Dell's Latitude 7285, или компютър 2 в 1

Технологичните фирми отдавна се стремят да направят компютрите да са едновременно и таблети, и лаптопи. Малко са обаче предлаганите устройства, които са достатъчно тънки и в същото време мощни, за да си струва наистина да се използват. Сега Dell хвърли ръкавицата на конкурентите си Lenovo, Acer и HP с хибридните си модели, които ще са на пазара през тази година. Най-сериозният претендент е Latitude 7285. Той включва впечатляващ екран, който може да се върти във всички посоки и в същото време работи с клавиатура като на стандартен лаптоп. Разполага и с писалка. 

 

5. Най-добрият виртуален асистент – Alexa

Apple, Google, Samsung и Microsoft се стремят към една обща цел – контрол над телефоните, които носим в джоба си, над компютрите на бюрата ни, над часовниците на китките ни… Но през миналата година започна и една нова надпревара в Силициевата долина – кой ще направи най-прецизния виртуален асистент. Победител се оказа Amazon с Alexa. Гласовият помощник, разработен от базираната в Сиатъл компания, доминира на тазгодишното изложение CES. Макар Amazon официално да не участва в проявата, Alexa бе част от представените гласови системи в коли, нови смартфони, лампи и дори перални. Ford, Whirlpool, Lenovo, General Electric и Dish бяха само някои от марките,  обявили официално, че ще ползват виртуалния асистент в техния хардуер. Това ще ни позволи например, докато лежим в спалнята, да се информираме колко време остава на пералнята да изпере дрехите ни. Асистентът отговаря на мига и спестява ходенето до кухнята или мокрото помещение. 

 

6. Телефонът на Asus Zenfone AR

От Asus залагат на това, че в близко бъдеще телефоните няма да се използват само за видеоигри, чатове в социалните мрежи или за повикване на такси. Zenfone AR е разработен така, че да осигурява и изживяване на добавена и виртуална реалност. Той поддържа две платформи, разработени от Google за тази технология – Tango и Daydream. Те, заедно с масивния екран и хардуер, карат специалистите да смятат, че Zenfone AR ще е сред най-иновативните устройства на 2017-а.  

 

7. Toyota Concept-i

Представеният от Toyota aвтомобил Concept-i може никога да не стане реалност, но все пак подсказва бъдещето, когато хората все още сами ще карат колите си. Само че с помощта на виртуалния асистент Юи, който постепенно изучава навиците ви на шофиране, поема волана, щом прецени, че сте твърде уморен, и може да предупреди другите участници в движението за евентуална опасност. 

 

8. Телевизорът Signature OLED W7 на LG

Специалистите твърдят, че W7 на LG е най-добрият телевизор, показан тази година в Лас Вегас, въпреки че Samsung и Sony също излязоха с много добри модели. Този на LG обаче  впечатлява с показателите си – 77 инча диагонал, дебелина от едва 2.57 мм, което не пречи да е снабден с технологиите  OLED, Dolby Atmos, HDR и 4K качество на картината. И всичко това тежи едва 12 килограма. 

 

 

9. Тостерът Griffin Connected 

Заедно с умните четки за коси и за почистване на зъбите по време на CES 2017 бе показан и… смарттостер. Той може да бъде контролиран през телефон и помни колко точно препечена обичате да е филийката.  

 

 

10. Леглото Sleep Number 360

Едва ли има човек, който да не обича да му е удобно, докато спи. Sleep Number 360 е напълно умно легло – може да настройва различни конфигурации – като твърдост например, да запомня навиците за спане и различните позиции на тялото.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст