Невъзможно е в срокове от по няколко седмици да се правят радикални промени в Изборния закон

Александър Джеров

Невъзможно е в срокове от по няколко седмици да се правят радикални промени в Изборния закон, каквото е въвеждането на мажоритарната система, обясни в интервю за Радио „Фокус“ председателят на Законодателната комисия в Седмото Велико народно събрание проф. Александър Джеров. Той допълни, че би се противопоставил на такива промени.

Според юриста дали ще се приеме една или друга система за България, изисква много сериозни размишления. „Това не е “две и две – четири“, за да може да се събере една комисия тази вечер и да реши въпроса, необходимо е научно обосноваване. Освен това трябва да се помисли как е по света и по-скоро в европейските държави, особено в основните и да се види, ако има една система, какъв е резултатът с течение на годините, когато се въведе друга система – каква ще бъде ползата за съответната държава“, са аргументите на проф. Джеров.

Той допълни, че е трудно да се каже колко ще продължи животът на сегашното Народно събрание. Но даже да е много по-дълъг, отколкото е очаквано, недопустимо е в този момент да се прави такова сериозно изменение, като приемане на мажоритарна система в Изборния закон, уточни юристът. „Не става дума да не уважаваме вота на българския народ, напротив. Решението на българския народ трябва да бъде добре отнесено и съответните норми – създадени. Затова на мен ми се струва, че на бърза ръка в събота вечер не трябва да се решава такъв принципен и основен въпрос. Нека да го предоставим на бъдещото НС, защото не е въпрос само за приемане на системата изцяло, частично или разделянето на България евентуално на различни избирателни окръзи. Всичко това води до размишлението, че следва дълбоко научно, обществено и политически да се обмисли този въпрос, а не на крак, на бърза ръка да се реши въпросът“, каза още проф. Александър Джеров.

Според него ако в следващите седмици все пак се приеме такава мажоритарна изборна система, то ще се стигне до грешни изводи и до грешни правила.

Проф. Александър Джеров каза още, че нищо не налага подобно бързане, вотът на българския народ трябва да бъде уважен, но не за 5 минути. "Защото ще се получи обратния ефект: все едно не уважаваме волята. Волята трябва да бъде облечена в съответните правила", каза юристът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст