Съд в Бангладеш постановил, че лекарите в страната трябва да пишат четливо рецептите

лекар

 Съд в Бангладеш е забранил на лекарите в страната да пишат нечетливо, след няколко случаи, в които пациенти са купували грешни лекарства поради грозно написани рецепти, предаде AFP.

Сега лекарите ще трябва или да пишат рецепти на машина, или да ги пишат с печатни букви“, заяви заместник главният прокурор на страната Коклесур Рахман. „Съдът нареди на здравния министър да разпространи новото правило сред лекарите в страната“, добави той. Наредено е също така лекарите да използват имената на самите лекарства, а не специфичните търговски наименования, с които те са продавани от различните фармацевтични компании.

„Много пациенти и дори някои фармацевти не могат да прочетат драсканиците на лекарите по рецептите“, заяви адвокат Манзил Моршед, който е завел дело от името на обществото. „Често те вземат грешни лекарства. Това им струва пари и понякога ги излага на здравен риск“, добави той.

Решението на съда е прието добре от обществото, макар и някои лекари да искат от правителството да въведе по-бързо компютризирана система за издаване на рецепти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст